Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Aart Roos

Kunstenaar Aart Roos, geboren in 1919 te Zaandam, wordt gezien als één van de belangrijkste naoorlogse abstract expressionisten. Van 1941 tot 1944 studeerde hij aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam, waar hij ook twee jaar lang les kreeg in modeltekenen van professor Gé Röling. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, sloot de academie en moest Roos onderduiken. Toen de oorlog was beëindigd, is Roos niet teruggegaan naar de Rijksakademie, maar heeft hij gereisd door en gewerkt in Europa. In 2009 overleed de kunstenaar te Purmerend.

Roos was een veelzijdig kunstenaar. Hij was altijd op zoek naar nieuwe vormen, stijlen en technieken om zijn ideeën te verbeelden. Zijn oeuvre bestaat uit schilderijen, gouaches, tekeningen, grafiek, sgraffito's, glasappliques, lithografieën, glas-in-loodramen, mozaïeken, beelden en muurschilderingen. In het begin van zijn carrière heeft Roos met name figuratieve kunstwerken gemaakt. Gedurende de oorlog schilderde hij veel stillevens, omdat het destijds gevaarlijk was om buiten te schilderen. Na de oorlog begon hij te werken in de stijl van het abstract expressionisme. In de jaren '50 verwierf Roos veel bekendheid met zijn expressionistische en monumentale schilderijen.

Voor het maken van zijn kunst werd Roos geïnspireerd door de relaties tussen mensen, en de drama die hiermee gepaard gaat. Zijn werken verbeelden thema's waar de mens mee te maken heeft, zoals oorlog, geweld, liefde, leven en dood. Ook drama in de natuur inspireerde de kunstenaar tot het maken van zijn kunstwerken. De emoties van Roos betreffende deze onderwerpen kwamen tot uiting middels de schilderwijze en het kleurgebruik. Schilderen was een middel om zijn frustratie en onmacht ten opzichte van deze onderwerpen te uiten. Dit laten zijn kunstwerken ook zien. Kenmerkend voor de kunst van Roos is dat zijn werken zeer kleurrijk zijn. De kunstenaar had een zeer goed gevoel voor nuances.

Naast het maken van beeldende kunst is Roos van 1968 tot 1980 ook docent geweest aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Daarnaast was hij sinds de oprichting, in de jaren '40, erg actief bij de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars, een vereniging die tot vandaag de dag de collectieve en individuele belangen van beeldende kunstenaars behartigt. In 1995 moest de kunstenaar stoppen met het maken van kunst. Een hersenbloeding bezorgde hem een blijvende handicap.

Not Just Another Canvas on the Wall