Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Ad Arma

Veelzijdig kunstenaar Ad Arma, een pseudoniem voor Ad Robert Meerman, is in 1954 geboren te Rotterdam. Ad Arma, Latijn voor ‘ten strijde’, volgde van 1974 tot 1979 zijn kunstopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.
Het oeuvre van Arma bestaat uit olieverfschilderijen op doek, gouaches, etsen, glasobjecten en ruimtelijk werk zoals bronzen en keramische beelden. Zijn creaties kunnen gerekend worden tot het abstract expressionisme. Voor Arma is het vervaardigen van kunstwerken een emotioneel expressionistisch uiten. De onderliggende gedachte van al zijn werk is dat alles in de wereld samenhangt en dus één is. Diverse thema’s uiten dit gegeven. Arma is reislustig en heeft vele reizen gemaakt, naar onder andere Azië. Deze reizen fungeren als belangrijke inspiratiebron voor zijn werk. Andere onderwerpen die de kunstenaar inspireren zijn muziek en de oneindigheid van ruimte en tijd.

De schilderijen zijn hoofdzakelijk abstract, maar bevatten soms ook figuratieve elementen. De doeken beelden duidelijk de sfeer van de verschillende reizen uit. Zo straalt de serie ‘Spitsbergen’ sereniteit uit en zijn de schilderijen met India als thema erg levendig. Naast het weergeven van zijn reizen heeft de kunstenaar ook het thema muziek uitgebeeld.

In zijn etsen zoekt Arma naar wat we delen, zoals dromen en tijd, kwetsbaarheid en levensdrang. Thema’s die zijn uitgebeeld zijn onder andere vriendschap, het boek Oblivion en nagalm. De etsen, waarin vrijwel altijd een abstract menselijk figuur aanwezig is, worden gemaakt middels het aanbrengen van een zuurbestendige laag - de etsgrond - op een gepolijste zinkplaat. Hierin maakt hij zijn ontwerp door delen van de etsgrond te verwijderen. Wanneer de plaat in het zuurbad gaat, ontstaat hierop een reactie tussen het zuur en het zink. De tekening is als dieper liggende lijnen en vlakken zichtbaar op de plaat. Arma brengt vervolgens met de hand verschillende kleuren tegelijk aan op de plaat, waardoor iedere ets andere kleurennuances heeft.

De kunstenaar heeft een indrukwekkend aantal tentoonstellingen en projecten op zijn naam staan. Hiervoor werd Arma in 2007 uitgeroepen tot kunstenaar van het jaar. In 2005 werd het boek 'Ad Arma, een wolf op de drempel' uitgegeven, waarin een overzicht staat van zijn bronzen werken en grafiek. Zijn oeuvre is vertegenwoordigd in de collecties van particulieren en musea, waaronder het Museum Kasteel Wijchen.

Not Just Another Canvas on the Wall