Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Vanwege onderhoudswerkzaamheden is onze website op dit moment niet beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

Agnes Maes

Kunstenaar Agnes Maes, geboren in 1942 te Aarsele, België, heeft gedurende haar carrière tekeningen, schilderijen en sculpturen gemaakt. Momenteel woont en werkt ze in Deinze.

Het werk van Maes is erg persoonlijk; zij ziet het als een 'betekenisschilderkunst', waarin zij zichzelf blootgeeft. Haar tekeningen geven zo een blik op haar verleden. Maes is gefascineerd door de filosofie van Rudolf Steiner, de zogeheten antroposofie, die gericht is op de versterking van het zintuigvrije denken. Met haar eigen ervaringen in het achterhoofd zoekt ze via tekenen en schilderen naar evenwicht tussen de dynamiek van het lichaam en de harmonie van de geest. In veel van haar werken is het thema "het zijn, het bestaan" dan ook prominent aanwezig. Met haar creaties wil Maes de grens tussen gevoel en verstand, het bewuste en onbewuste, weergeven.

Haar werk, met vaak een ruimtelijk karakter, kan tot de abstracte kunst worden gerekend. Maes is gefascineerd door ruimte en plaats, en is voornamelijk geboeid door de subjectieve ervaring van ruimte. In haar schilderijen kunnen nadrukkelijke verwijzingen naar architectuur worden gevonden. Tevens heeft Maes een passie voor gebouwen en architecturale beelden. In tijdschriften en kranten vindt ze foto's van mooie gebouwen of beelden en deze probeert ze op haar eigen manier te visualiseren. Alhoewel Maes gebouwen niet naar het leven schildert, blijven ze toch herkenbaar. Ze vindt het fascinerend om een concreet beeld of vorm te abstraheren. Ook al komen er geen personen voor in de creaties van Maes, toch kun je de aanwezigheid van mensen wel degelijk voelen. Dit komt omdat zij de belevenis van ruimte uitbeeldt.

In de tekeningen en schilderijen van Maes vindt men veel horizontale en verticale lijnen. Andere terugkomende elementen in haar werk zijn vlekken, stippen, vlakken, afmetingen en Latijnse teksten. De transparante schermen in de creaties, soms in de vorm van een olievlek, verbeelden de afscheiding tussen de bedachte en waargenomen ruimte. Daarnaast verwijzen de Latijnse teksten naar het onderwerp of kenmerk van de creatie en de getallen naar de afmetingen van het doek. Maes maakt ook gebruik van symmetrie en spiegeling, waardoor sommige doeken gespiegeld lijken.

Gedurende haar carrière heeft Maes vele solo- en groepsexposities gehad in België, Nederland en Europa, waaronder in Suzanne Biederberg Gallery te Amsterdam en Gallery Mathieu in Lyon.

Not Just Another Canvas on the Wall