Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Alan Green

Alan Green, geboren in 1932 te Londen, studeerde in zijn geboortestad aan de Beckenham School of Art en aan de Royal College of Art, waar hij zich specialiseerde in illustratie en grafiek. De kunstenaar is in 2003 op 71-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.

Het oeuvre van Green bestaat uit schilderijen en grafiek, voornamelijk etsen. Alhoewel hij aanvankelijk met name grafiek maakte, begon hij in de jaren '60 fanatiek met schilderen. De kunstenaar werkte toen in de abstracte stijl. De kunst van Green heeft geen diepe, achterliggende gedachten of complexe onderwerpen. Voor hem gaat schilderkunst niet om het concept, maar om het proces. Het schilderproces en materiaalgebruik staan centraal in zijn werk. Het proces bestaat uit het reduceren van indrukken, verf aanbrengen en wegschrapen en opnieuw starten. Alhoewel het concept of de achterliggende boodschap niet centraal staat in het werk van Green, heeft hij wel een serie kunstwerken gemaakt die geïnspireerd is door cartografie. Zo zijn de landkaarten abstract weergeven. Green werd hiertoe gedreven omdat hij toen hij in het leger zat vaak kaarten moest tekenen.

Typerend voor de kunst van Green is het heldere kleurgebruik. Met grove verfstreken schilderde hij monochrome kleurvlakken. Zijn werken stralen hierdoor eenvoud en rust uit.

In 1955 werd Green als militair in Japan geplaatst. Hij bezocht hier de studio van de pottenbakker Shoji Hamada, een kunstenaar die zijn werk beïnvloedde en als rolmodel fungeerde. Green nam de ambachtelijke aanpak van Hamada over en begon ook zijn eigen verf te maken. Later heef hij tevens zelf zijn eigen kammen en sjablonen gemaakt.

Het werk van Green is wereldwijd geëxposeerd, waaronder in de Base Gallery in Tokio, de galerie Annely Juda Fine Art te Londen en de galerie Konstruktiv Tendens in Stockholm.

Not Just Another Canvas on the Wall