Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Alexander Johnson

Beeldend kunstenaar Alexander Johnson, geboren in 1963 te Chichester, Verenigd Koninkrijk, behaalde in 1985 zijn diploma in kunst aan het Cardiff Art College. Gedurende zijn carrière heeft de kunstenaar in Nederland, Barcelona en Engeland gewoond en gewerkt.

Het oeuvre van Johnson bestaat uit olieverf op doek en zeefdrukken. Met zijn abstracte werk verbeeldt de kunstenaar herinneringen en plaatsen. Informatie die verloren dreigt te gaan, zoals een oude schets of visuele herinneringen, wil hij recyclen en verbeelden zodat een nieuw publiek hiermee in contact komt. Johnson streeft ernaar werk te maken dat direct een impact heeft op de toeschouwer, maar dat tegelijkertijd ook een rustige sonoriteit heeft die langzaam groeit wanneer je enige tijd met het stuk doorbrengt. Soms lijkt de toeschouwer herkenbare motieven te zien in de werken, maar doorgaans zijn de onderwerpen ondergeschikt aan de heldere vormen en kleuren die deze herinneringen en plaatsen verbeelden.

Kenmerkend voor de schilderijen van Johnson zijn de grove verfstreken en heldere kleuren. Kleur speelt voor hem een belangrijke rol in het teweegbrengen van een herinnering. Er gaat daarom veel energie zitten in het creëren van de juiste kleur die een bepaalde herinnering kan verbeelden.

Ook de zeefdrukken van Johnson hebben sprankelende kleuren. Toen hij in het begin van de jaren ’90 in Nederland woonde, is hij begonnen met het maken van zeefdrukken. Deze zeefdrukken zijn doorgaans unieke monoprinten: er is maar één kopie van elke print. De zeefdrukken bestaan uit vele lagen inkt waardoor er veel diepte in het werk is.

Naast het maken van schilderijen en zeefdrukken, vormt Johnson samen met kunstenaar Nina Coulson het kunstenaarsduo 'Yoke and Zoom'. Samen willen zij middels kunst en creatieve middelen geluk verspreiden over de wereld. Ze vragen aandacht voor kleine, onopvallende dingen die al snel verloren gaan in de hectische wereld vandaag de dag. Zo kweken en verstoppen ze klavertjes vier in Londen en verbouwen ze caravans in de stijl van Engelse cottages. Hiermee roepen Johnson en Coulson vragen op met betrekking tot het thuis voelen in een landelijk of stedelijk gebied.

Not Just Another Canvas on the Wall