Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Allen Jones

Allen Jones, geboren in 1937 te Southampton, Verenigd Koninkrijk, studeerde aan de Hornsey College of Art en de Royal College of Art, beide in Londen. Hij heeft zijn diploma aan de Royal Academy echter niet behaald omdat hij voortijdig van de opleiding werd verwijderd. Sinds 1964 woont en werkt de kunstenaar in New York.

Het oeuvre van Jones bestaat uit schilderijen, grafiek en sculpturen. De kunstenaar heeft met name veel bekendheid verworven met zijn erotische meubels. Zeer realistische, vrouwelijke figuren, met weinig kleding aan hun lijf en veelal met bondage accessoires, zijn gemaakt tot hoedenplank, stoel, tafel of ander meubilair. Bekende meubels van hem zijn 'Table Sculpture' en 'Hat Stand'. Deze werken worden veelal geassocieerd met forniphilia, een vorm van bondage en seksuele objectivering waarbij het lichaam van een persoon wordt opgenomen in een meubelstuk. De beruchte, provocatieve meubels van Jones kregen in de jaren '60 veel kritiek van vrouwenrechtenorganisaties. De kunstenaar is echter van mening dat zijn kunst de mode en cultuur van de tijd reflecteert. In de jaren '60 dicteerde de mode dat de rokjes korter en korter werden. Jones meent dat hij zelf achter de overtuigingen van de feministen staat, maar dat zijn kunst laat zien hoe vrouwen destijds werden geobjectiveerd.

De schilderijen en grafische werken - veelal lithografie - die de kunstenaar heeft gemaakt, zijn ook veelal seksueel van aard en hebben een driedimensionaal karakter. Jones werkt in een abstracte, expressieve stijl. De psychologische theorieën van Nietzsche, Freud en Jung fungeerden als een belangrijke inspiratiebron voor de kunstwerken die hij in de jaren '60 heeft gemaakt.

Naast het maken van zijn beeldende kunst heeft Jones ook lesgegeven aan verschillende instituten, waaronder bij de Croydon College of Art te Londen (1961-1963), de Kunstacademie in Hamburg (1968-1970), de Universiteit van South Florida (1969), de Universiteit van Los Angeles (1973) en het Banff School of Fine Arts te Canada.

Het werk van Jones is wereldwijd geëxposeerd, bij onder andere de Walker Art Gallery in Liverpool en de Serpentine Gallery in Londen. Zijn oeuvre is vertegenwoordigd in de collecties van bedrijven, instellingen en musea, waaronder bij het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen en het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent. Jones heeft verschillende prijzen ontvangen voor zijn kunst, waaronder de ‘Jeunes artistes’ bij de Biënnale van Parijs

Not Just Another Canvas on the Wall