Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Anton Henning

Een sierlijke propellervorm komt veelal als object, decoratie of sieraad voor in de schilderijen van Anton Henning. De autodidact kunstenaar, geboren in 1964 te Berlijn, heeft van de stilistische motieven van anderen zijn eigen kenmerkende stijl ontwikkeld: kronkelende kleurbanen en wervelende patronen. Toch gaat het hem niet om de schilderkunstige ‘practical jokes’, maar meer om het plezier dat schilderen teweegbrengt.

In het werk van Henning wisselen abstractie en figuratie elkaar af en soms lopen ze letterlijk in elkaar over. Zo worden bloemstillevens zwierige arabesken, zijn interieurs geschilderd in uitbundige kleurvlakken en zijn landschappen en naakten weer ouderwets realistisch, doch met kleurrijke patronen. Soms schildert Henning meerdere versies van een voorstelling, of laat hij bepaalde scènes terugkomen in een schilderij-in-een-schilderij.

Zoals eerder gezegd refereren Hennings schilderijen aan de creaties van andere kunstenaars. Zo is de fascinatie voor de negentiende-eeuwse schilder Gustave Courbet terug te zien in onder meer het werk ‘La Rencontre’ uit 1996. ‘Interieur No. 83’ uit 2001 is een weer een vrije variatie op de welbekende slaapkamer van Van Gogh. Naast de kunstgeschiedenis, inspireren ook foto’s van Duitse naturistenverenigingen en ‘kitschschilderijen’ van Francis Picabia hem.

Bij onder meer het Gemeentemuseum Den Haag, het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, het Museum für Moderne Kunst te Frankfurt am Main en het Kunstmuseum Luzern in Zwitserland heeft Henning zijn werk tentoongesteld. Zijn kunst is opgenomen in de collecties van bedrijven, instellingen en musea, waaronder het Museum De Pont in Tilburg. Over zijn werk zijn verschillende boeken en catalogi verschenen, zoals ‘Anton Henning: Chapardages, Style & Volupté’ uit 2013. Momenteel woont en werkt Henning in Manker, Duitsland.

Not Just Another Canvas on the Wall