Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Anton Heyboer

Anton Heyboer is in 1924 geboren te Sabang, Indonesië, waar hij werd opgeleid tot werktuigbouwkundige. Zijn kunst omvat onder meer tekeningen, schilderijen, etsen en beeldhouwwerken. De kunstenaar overleed in 2005 tijdens zijn slaap in de tot huis omgetoverde schuur in Den Ilp.

Heyboer staat wat zijn kunst betreft vooral bekend om zijn zeer eigen stijl die gekenmerkt wordt door primitieve figuren en geometrische vormen. Pas in de jaren '60 verkreeg hij internationale erkenning, die enigszins onverwachts kwam. Dat kwam doordat Heyboer zich liet leiden door zijn eigen symbolen en systeem. Zijn zogenaamde systeem en bijbehorende figuren waren niet als dusdanig bedacht, maar zouden spontaan zijn ontstaan. De figuren verbeelden hierin verschillende waarden, die een betekenis kregen toegewezen door Heyboer. Het systeem is de structuur waarin deze waarden kunnen bestaan. Zo staat het staande kruis in zijn werk bijvoorbeeld symbool voor cultuur en wordt het geweten verbeeld als een verticale balk. In het werk speelt ook de gulden snede een belangrijke rol. Heyboer zag deze als universeel symbool van de goddelijke harmonie en zette hem tegenover het 'vierkante' van het menselijk bestaan. Zijn werk is abstract, expressionistisch en experimenteel.

Met gouache, olie- en acrylverf en diverse soorten klei werkte de kunstenaar graag. Het deerde hem niet om voor één kunstwerk meerdere materialen te mixen.

Het oeuvre van Heyboer is vertegenwoordigd in de collecties van diverse musea wereldwijd. Zo bezitten onder andere het Museum of Modern Art in New York, het Ohara Art Museum te Japan, de Tate Gallery in Londen en het Stedelijk Museum te Amsterdam zijn werken. De kunstenaar heeft gedurende zijn leven ook diverse prijzen ontvangen. Zo verkreeg hij in 1964 het eredoctoraat van de Universiteit van Florence, rekent het blad Das Kapital hem in 1973 tot één van de top 100 kunstenaars ter wereld en werd hij in 2002 door koningin Beatrix benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

In Nederland stond Heyboer niet alleen bekend om zijn kunst, maar ook om zijn Boheemse levensstijl. Hij leefde samen met zijn vijf vrouwen in een boerderij in Den Ilp, waar hij tevens zijn atelier had. Het werk dat Heyboer creëerde, werd door zijn vrouwen verkocht. Zo bleef hij buiten het conventionele kunstcircuit.

Not Just Another Canvas on the Wall