Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Antoni Tapies

Antoni Tàpies, geboren in 1923 te Barcelona, is één van de belangrijkste Europese, abstracte kunstenaars van de twintigste eeuw. Het oeuvre van de autodidact kunstenaar bestaat uit tekeningen, schilderijen, installaties, collages, litho's en ander grafisch werk. In 2012 overleed Tàpies op 88-jarige leeftijd.

Gedurende zijn leven heeft Tàpies in verschillende stijlen gewerkt: van figuratief en surrealistisch tot volkomen abstract. Echter, hij is bekend geworden als één van de belangrijke representanten van de informele kunst, een reactie op de formele, kleurrijke abstracte kunst. Deze kunststroming uit de jaren '50 en '60 ontstond door schilders die terug wilden naar de essentie van de schilderkunst. Alle mogelijke materialen konden worden gebruikt voor het maken van deze kunst.

Tàpies is bekend geworden met zijn expressieve materieschilderkunst. In zijn werk staat het onderzoek en experiment met materialen centraal. Niet de uitkomst, maar het proces - het onderzoek naar materie - is van belang. Tàpies bracht lak aan op een doek en bedekte het vervolgens met niet-gebruikelijke materialen, zoal marmer, gips, hout, ijzerdraad, stof of zand. Dit deed hij om het kunstwerk zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid - de aarde - te brengen. Vervolgens werden er letters, zoals bijvoorbeeld de 'A' van Antoni of de 'T' van Tàpies, texturen en basisvormen in de oppervlakte geschraapt. Ook hebben de werken vaak gescheurde oppervlakten, die uit eigen beweging in de dikke laag van verf en andere materialen zijn ontstaan. Dankzij deze techniek hebben de schilderijen van Tàpies, die veelal uit bruin- en grijstinten bestaan, veel reliëf.

Alhoewel de werken abstract aandoen, kan de toeschouwer altijd iets concreets terugvinden in de kunst van Tàpies. De kunstenaar vond het belangrijk dat er iets in het werk is dat in direct verband staat met het leven, een beeld, idee of suggestie. Tàpies was erg geïnteresseerd in de politiek en veel van zijn werken zijn doordrongen met politiek engagement.

Tàpies exposeerde over de hele wereld. Zijn oeuvre is vertegenwoordigd in belangrijke musea wereldwijd, waaronder het Guggenheim Museum in New York, The Irish Museum of Modern Art te Dublin en het Museum of Modern Art in New York. In Barcelona kan men zijn werk bezichtigen in het museum Fundació Antoni Tàpies, dat in 1984 werd opgericht. Tàpies heeft veel prijzen en onderscheidingen ontvangen voor zijn werk, zoals de Prins van Asturiëprijs voor de Kunsten in 1990. In 2010 werd hij tot adel verheven door koning Juan Carlos vanwege zijn bijdragen aan de Spaanse kunst.

Not Just Another Canvas on the Wall