Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Arjan van Helmond

Een huis in de nacht, een roerloze woonkamer of het verlaten interieur van een kantine worden door Arjan van Helmond in een ingetogen kleurenpalet uitgebeeld. De kunstenaar, geboren in 1971 te Deurne, toont binnen- en buitenruimtes op een manier die doet denken aan het filmische karakter van de kunst van Edward Hopper. Van Helmonds werken op papier met acryl en gouache brengen verstilling en tijdloosheid voor het voetlicht, zonder menselijke hoofdfiguren.

De kunstenaar, die van 1989 tot 1999 aan de Technische Universiteit in Delft, de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Jan van Eyck Academie in Maastricht studeerde, maakt gebruik van afwijkende materialen. Hierdoor kunnen de werken tijdens het schilderen van formaat veranderen; delen aan het papier kunnen worden afgesneden of geplakt. Hij voelt zich verwant met schilders van alle tijden, zoals Paolo Uccello, Philip Guston en Sara van der Heide.

Onder meer in de films van Wong Kar-Wai vindt Van Helmond zijn inspiratie. Met name waarop de Chinese regisseur de fatale liefdesgeschiedenis in een woonvertrek in beeld brengt, doet hem veel. Tevens haalt de kunstenaar inspiratie uit het boek ‘The Poetics of Space’ uit 1958 van de Franse wetenschapsfilosoof Gaston Bachelard. Hierin wordt beschreven dat het huis geen symbool van een herinnering is, maar zelf de herinnering vormt.

Bij onder meer het Museum De Paviljoens in Almere, het Museum van Loon te Amsterdam, het Museum Henriette Polak in Zutphen en het Dordrechts Museum heeft Van Helmond zijn werk tentoongesteld. Zijn kunst is opgenomen in de collecties van bedrijven, instellingen en musea, waaronder SCHUNCK* in Heerlen. De kunstenaar heeft verschillende beurzen ontvangen. Tegenwoordig woont en werkt Van Helmond in Berlijn.

http://www.depaviljoens.nl/page/54713

http://www.rabokunstcollectie.nl/content/kunstenaars/eerst_verzameld/arjan_van_helmond/index.jsp

http://www.galeries.nl/mnkunstenaar.asp?artistnr=17782&vane=&em=&meer=&sessionti=1042761937

 

Not Just Another Canvas on the Wall