Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Arno Kramer

In de tekeningen van Arno Kramer, van soms 200 x 360 cm, regeren dieren als hazen, zwanen en herten. De kunstschilder, tekenaar, graficus en beeldhouwer, geboren in 1945 te Winterswijk, gebruikt heftige abstractie en precieze figuratie om zijn creaties vorm te geven. Ook al zijn deze twee componenten tegenstellingen, in het werk vormen ze één geheel.

Na zijn opleiding tot instrumentmaker in Deventer, waar hij van 1971 tot 1974, opende hij zijn eigen atelier in Broekland. In de loop der jaren heeft hij zich steeds meer toegelegd op tekenen. Naast werken op papier, van bescheiden tot zeer groot, maakt hij ook grote werken direct op de muur.

Sinds de ‘ontdekking’ van een communiejurk op een simpele krantenfoto in 1995, combineert Kramer deze vorm met het vrouwelijk lichaam. De torso, handen en voeten werden met acrylverf meestal gecombineerd met eigen bedachte mathematische systemen. De diverse lagen en motieven in het werk zorgden voor een zekere spanning in het beeld. Elke tekening moest op zijn minst een verrassing bevatten.

Het werk van Kramer is in Nederland, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zweden en Duitsland tentoongesteld, zoals bij het Stedelijk Museum Schiedam, het Centraal Museum Utrecht, het Rijksmuseum Twenthe in Enschede en het Gemeentemuseum Den Haag. Zijn kunst is opgenomen in de collecties van bedrijven, instellingen en musea, waaronder het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Teylers Museum in Haarlem. Voor zijn oeuvre ontving Kramers in 2010 de tweejaarlijkse culturele prijs, de Gulden Adelaar. Naast beeldend kunstenaar, is Kramer ook curator van diverse tentoonstellingen, publicist over beeldende kunst in Nederland en Ierland, schrijver van poëzie en gastdocent in kunst. Van 1986 tot 2006 was hij docent aan de Artez hogeschool voor de kunsten in Enschede. Tegenwoordig woont en werkt Kramer in Broekland en Ierland.

Not Just Another Canvas on the Wall