Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Arnulf Rainer

Arnulf Rainer, geboren in 1929 te Baden, Oostenrijk, wordt gezien als één van de meest inventieve kunstenaars van de twintigste eeuw. Hoewel hij kortstondig lessen heeft gevolgd aan zowel de Academie voor Beeldende Kunsten als de Universiteit voor Toegepaste Kunst in Wenen, is Rainer voornamelijk een autodidactische kunstenaar.

De eerste werken van Rainer bestaan vooral uit potloodtekeningen van onderwaterscènes. Duidelijk beïnvloed door het surrealisme, bevatten deze afbeeldingen mystieke vormen en geven ze zijn onderzoek naar de potentie van het onderbewuste en de droomwereld weer. Echter, de kunstschilder is vooral bekend om zijn Übermalungen ('overschilderingen'). Voor deze overgeschilderde portretten stond Rainer vaak zelf model. Ook maakte hij bijvoorbeeld gebruik van kunstwerken die door onder anderen Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh en Leonardo da Vinci gecreëerd zijn. Deze schilderijen variëren van foto's met een expressief geverfd lijnenspel, tot totaal overgeschilderde doeken waarvan het origineel onherkenbaar is geworden. In de destructieve toenadering tot het bronmateriaal zoekt Rainer naar een symbiose tussen oud en nieuw. Met de expressieve en emotionele lading in zijn schilderijen probeert hij bovendien een intense beleving bij de toeschouwer los te maken. Door de spontane werkwijze en rauwe expressiviteit kunnen de werken tot het abstract expressionisme gerekend worden.

Een veel voorkomend thema in het werk van Rainer, vooral sinds midden jaren '70, is de dood. Sindsdien vertonen de doeken regelmatig kruizen en gebruikt de schilder voor zijn kunstwerken tevens afbeeldingen van mummies en dodenmaskers. Ook komen onderwerpen als stenen, grotten, vrouwen en de reeds genoemde historische werken van collega-kunstschilders regelmatig terug. Verder speelt lichaamstaal een belangrijke rol in de werken. Voor zijn latere schilderijen experimenteert Rainer bijvoorbeeld met het verven met zijn blote handen en voeten. Via deze primitieve werkwijze onderzoekt hij onder andere de relatie tussen de rationele en lichamelijke expressie.

Overzichtstentoonstellingen van Rainers werk zijn gehouden in onder meer de Kunsthalle Bern en het Guggenheim Museum in New York. Tevens maakt de kunst van Rainer deel uit van de vaste collecties van musea, waaronder het Gemeentemuseum Den Haag, het Museum Frieder Burda te Baden-Baden en het Lentos Kunstmuseum in Linz, beide te Oostenrijk. Tweemaal nam de kunstenaar deel aan de Biënnale van Venetië. Daarnaast heeft hij diverse prijzen gekregen voor zijn werk, waaronder de Rhenus-kunstprijs voor zijn gehele oeuvre. In zowel New York als in Baden – Rainers geboortestad - staat een Arnulf Rainer Museum.

Not Just Another Canvas on the Wall