Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Barbara Guldenaar

De vriendelijke tekeningen van de kunstenaar Barbara Guldenaar, geboren in 1971 te Krommenie, bestaan uit kleurige, zachte vormen in een veld van wit. De figuren lijken herkenbaar, vertrouwd, maar het zijn eigenlijk flarden van werkelijkheidssituaties. Zo behoren de dieren, takken en bomen tot de natuur, al valt de omgeving niet te identificeren.

Guldenaar, die van 1993 tot 1997 aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam heeft gestudeerd, werkt vanuit een beeldarchief. Vrijwel voortdurend maakt ze computertekeningen die ze opslaat in computerfiles. De tekeningen zijn te vergelijken met beeldverslagen van een dagelijkse gebeurtenis, alinea’s uit een dagboek, beeldende minireportages van gedachten en ideeën. Haar recente werken, de verbeelde verhalen, ontstaan uit die eenduidige tekeningen.

In een combinatie van twee technieken vertelt Guldenaar verhalen: de aquarel en de krijttekening. Zo nu en dan ontbreekt de tekening en staan de waterige kleurvlakken op zichzelf. De werken die de natuur of eigentijdse sprookjes weergeven, beelden zowel vrolijkheid als milde wreedheid uit. De zogenaamde schattige tekeningen kunnen dus soms eng zijn.

Naast tekeningen, maakt Guldenaar ook keramiek, objecten en muurschilderingen. Deze werken vervaardigt ze vaak in opdracht. De figuren zijn hierin minder transparant en kwetsbaar, maar de lijnvoering is weer strakker.

Bij onder meer het Zaans Museum in Zaandam, de Galerie 37 te Haarlem en de Galerie Posthuys Texel in De Koog heeft Guldenaar haar werk geëxposeerd. Haar kunst is opgenomen in de collecties van bedrijven en instellingen. Momenteel woont en werkt Guldenaar in Krommenie.

http://www.barbaraguldenaar.nl/

http://www.kunstcentrum.nl/kunstenaars/A88/guldenaar-barbara.html#.Uph6O2TuLl0

http://www.galeries.nl/index3.html

Not Just Another Canvas on the Wall