Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Bas Meerman

Gestileerde vormen, ronde, weglopende kleuren en sprankelende contrasten regeren in de kraakheldere voorstellingen van Bas Meerman. De kunstenaar, geboren in 1970 te Hilversum, ontleend zijn stralende kleurvlakken en klare lijnen aan zijn getekende dagboek. De gebeurtenissen hierin, waaronder zijn persoonlijk leven, erotiek en actualiteiten, worden uitgebeeld in zijn schilderijen, litho’s en tekeningen.

Voor Meerman, die van 1989 tot 1993 aan de Gerrit Rietveld Academie en bij De Ateliers in Amsterdam studeerde, is de schilderkunstige traditie met voorgangers als Édouard Manet een bron van inspiratie. Toch voelt hij zich iedere keer uitgedaagd om zich te vernieuwen. Dit komt omdat Meerman schilderen als een fysieke inspanning ervaart en kunst als een schepper van een eigen realiteit beschouwt.

Eerst zet de kunstenaar zijn voorstellingen op in potlood en waterverf. Daarna schildert hij met olieverf de figuren uit het hoofd. “Met iemand in mijn atelier voel ik me gehinderd door hoe iemand er echt uitziet. Als je niet met een model werkt, hoef je alleen maar rekening te houden met de werkelijkheid van het schilderij”, aldus Meerman.

Bij onder meer het Groninger Museum in Groningen, het Cobra Museum voor Moderne Kunst te Amstelveen, het Museum Het Prinsenhof in Delft, het Gemeentemuseum Den Haag, het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Singer Museum te Laren heeft de kunstenaar zijn werk getoond. Zijn kunst is opgenomen in de collecties van bedrijven, instellingen en musea, waaronder het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam. Voor zijn oeuvre ontving hij verschillende prijzen, beurzen en stipendia, zoals de Koninklijke Subsidie voor de Vrije Schilderkunst in 1996. Momenteel woont en werkt Meerman in Amsterdam en Berlijn.

hhttp://www.basmeerman.com/styled/index.html

ttp://www.galeries.nl/index3.html

http://www.rabokunstcollectie.nl/content/kunstenaars/1966_1980/bas_meerman/index.jsp

Not Just Another Canvas on the Wall