Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Bedri Baykam

Hij wordt ook wel de Warhol Turc genoemd: Bedri Baykam. De Turkse kunstenaar, schrijver, politicus, regisseur en acteur, geboren in 1957 te Ankara, is één van de pioniers van het neo-expressionisme van de jaren ’80. Dit is te zien aan zijn collageachtige multimediakunst en fotoschilderijen, die expressief, kleurrijk en gelaagd zijn.

Baykam beweert dat hij op zijn tweede al begon met schilderen. Op zich een niet zo vreemd gegeven, sinds hij in zijn jeugd – sinds zijn zesde – onder meer heeft geëxposeerd in Bern, Genève, New York, Washington D.C., Londen, Rome, München en Stockholm. Hij geeft tevens aan dat hij als wonderkind was erkend, al is daar nooit bewijs voor geleverd.

Gedurende zijn studie aan de Sorbonne University in Parijs, waar hij in 1980 zijn MBA-graad behaalde, studeerde Baykam tevens drama aan L'Actorat in dezelfde stad. Hierna verruilde hij de Franse hoofdstad voor Californië, waar hij van 1980 tot 1987 woonde, om schilder- en filmkunst te studeren aan de California College of Arts and Crafts te Oakland. In 1987 keerde Baykam terug naar Turkije, Istanbul om precies te zien, en hij woont en werkt hier sindsdien.

Naast zijn werk als kunstenaar, heeft hij ook verschillende boeken over kunst en politiek geschreven. Zo gaat zijn welbekende boek ‘Monkeys' Right to Paint’, dat in het Turks en Engels is uitgegeven, over de benarde situatie waarin niet-westerse kunstenaars leven. Tevens verwijt hij met dit boek de bevooroordeelde houding van Westerse kunstinstellingen, die enkel kijk hebben op de Westerse kunstgeschiedenis.

Bij onder meer het Museum of Revolution in Havana, de Istanbul University, de Broadway Gallery te New York en de Gallery Artist in Berlijn heeft Baykam zijn werk tentoongesteld. Zijn kunst is vertegenwoordigd in de collecties van musea, bedrijven en particulieren, waaronder het Istanbul Modern Museum en het National Taiwan Museum of Fine Arts. Baykam was van 1995 tot 1998 lid van de Republican People’s Party en voor deze partij was hij in 2003 kandidaat voor het voorzitterschap. Baykam heeft twee autobiografieën geschreven, waarin hij zichzelf vergelijkt met Mozart en Matisse, en hij heeft verschillende korte films geregisseerd. Tevens speelde hij in diverse Turkse films. Tegenwoordig is Baykam hoofdredacteur van het tijdschrift Skala, die hij zelf heeft opgericht, en schrijft hij voor dagblad Cumhuriyet en andere politieke magazines.

http://www.bedribaykam.com/en/kisisel.html

http://www.bakmagazine.com/interviews/15/bedri-baykam

http://www.broadwaygallerynyc.com/2007/10/%E2%80%9Clolitarte%E2%80%9D/

Not Just Another Canvas on the Wall