Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Bengt Lindstrom

Brengt Lindström, geboren in 1925 te Härjedalen, Zweden, heeft verschillende opleidingen genoten. Zo volgde hij schilderlessen aan de Isaac Grünewald Kunstacademie in Stockholm, de Koninklijke Deense Kunstacademie van Kopenhagen en het Art Institute in Chicago. Daarnaast heeft hij in 1948 in Parijs les gekregen van de Franse schilders André Lhote en Fernand Léger. De kunstenaar overleed in 2008 te Njurunda, Zweden.

Het oeuvre van Lindström bestaat uit schilderijen van olieverf en acryl, muurschilderingen, lithografieën, etsen, aquagravures, zeefdrukken, sculpturen en mozaïeken. Hij maakte kunstwerken die zich bevinden op het spanningsvlak tussen figuratieve en abstracte kunst. De kunstenaar was een belangrijk lid van de Cobra-beweging en zijn stijl is dan ook typerend voor deze kunststroming. In zijn werken, die een primitieve en expressieve beeldtaal bevatten, kan de toeschouwer figuren vinden die geabstraheerd en expressief zijn weergegeven. De fantasierijke figuren hebben verdraaide gezichten, grote ogen en monden, en hun lijf is vaak disproportioneel weergegeven. Zodoende doen de werken denken aan de tekeningen van kinderen.

Lindström heeft ook kunstwerken gemaakt die geheel abstract expressief aandoen, maar waar soms toch een herkenbaar element in gevonden kan worden, zoals een oog. Typerend voor zijn stijl zijn de dikke, zwarte contouren en de felle, contrastrijke kleuren. De creaties van Lindström hebben veelal een dikke structuur door zijn royale verfgebruik. Hij gebruikte emmers met pure kleuren en bewerkte hiermee doeken die op de grond waren geplaatst. Wanneer Lindström een schilderij maakte, leek het alsof hij aan het beeldhouwen was met verf.

Lindström heeft ook verschillende werken gemaakt die in het openbaar bewonderd kunnen worden. Zo heeft hij een groot beeld in de vorm van een i-grec bij het Midlanda Vliegveld in Sundsvall, Zweden vervaardigd.

Lindström heeft zijn werk wereldwijd geëxposeerd. Zijn kunst is vertegenwoordigd in de collecties van bedrijven, particulieren, instellingen en musea, waaronder het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent en het museum Lieu d'Art et Action Contemporaine te Duinkerken.

Not Just Another Canvas on the Wall