Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Bernard Alligand

Bernard Alligand, geboren in 1953 te Angers, Frankrijk, studeerde aan de kunstacademie in zijn geboorteplaats. Sinds 1993 woont en werkt de kunstenaar in Parijs.

Als grafisch kunstenaar, gespecialiseerd in de carborundumdruk, maakt Alligand grafiek, schilderijen, keramiek en tapijtkunst. De carborundumdruk heeft hij geleerd van zijn vriend Henri Goetz, de uitvinder van deze techniek. Carborundum is een hard fijnkorrelig metaalpoeder dat veelal wordt gebruikt voor het schoonslijpen van lithostenen. Voor het maken van zijn drukken, maakt Alligrand met carborundum en lijm een afbeelding op een zinken of koperen plaat. Inkt wordt vervolgens handmatig op de plaat aangebracht en met een etspers op vochtig papier overgezet. Dankzij het vochtige papier bevatten de drukken vaak reliëf. De carborundumdrukken van Alligrand hebben een schilderachtig karakter, een kenmerk dat typerend is voor deze techniek.

Alligrand werkt in de abstracte stijl. Zijn werken hebben een collageachtig uiterlijk. Echter, in sommige werken kan de toeschouwer figuratieve elementen herkennen. Zo zijn er werken waarin flarden van teksten of notenbalken zijn weergegeven. De kunstenaar heeft een passie voor reizen en zijn bezoeken aan andere landen fungeren veelal als inspiratiebron voor het maken van zijn romantische kunstwerken.

Sinds zijn eerste solo-expositie in 1980, heeft Alligrand zijn kunstwerken wereldwijd geëxposeerd. Naast het maken van grafiek, schilderijen, keramiek en tapijtkunst, heeft hij sinds 1993 ook illustraties gemaakt voor vele gedichtenbundels. In 2009 is het Alligand Conservation Fund opgericht, een fonds dat als doel heeft het werk van de kunstenaar te behouden en te verzamelen in de bibliotheek van zijn geboorteplaats Angers.

Not Just Another Canvas on the Wall