Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Vanwege onderhoudswerkzaamheden is onze website op dit moment niet beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

Bob Bonies

Bob Bonies, pseudoniem van Bob Nieuwenhuis, werd in 1937 geboren te Den Haag. Hij heeft verschillende kunstopleidingen genoten aan de Vrije Academie in Den Haag, de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en de kunstacademie Högre Konst Industriële Skolan in Stockholm. Momenteel woont en werkt de kunstenaar in Den Haag.

Het oeuvre van Bonies bestaat hoofdzakelijk uit schilderijen en grafiek, maar hij heeft ook ruimtelijke werken van glasvezel en aluminium gemaakt. Door zijn gereduceerde beeldtaal en gebruik van geometrische vormen, kan zijn werk gerekend worden tot de constructivistische kunst. Bonies was één van de belangrijkste representanten van de Nederlandse kunststroming de Haagse Constructivisten. Deze jonge, systematisch werkende kunstenaars pakten de ideeën en opvattingen van de constructivistische kunstenaars van voor de oorlog opnieuw op, zoals het Russische constructivisme, het Bauhaus en De Stijl. Zo fungeerden elementen van De Stijl – waaraan onder meer Mondriaan en Rietveld toebehoren - als belangrijke inspiratiebron, zoals het gebruik van een minimum aan kleuren en het creëren van een simpele vormgeving. Tijdens zijn reis door de Verenigde Staten in 1963 raakte Bonies ook geïnspireerd door de gereduceerde beeldtaal van Amerikaanse kunstenaars, zoals van Kenneth Noland en Clyfford Still.

Het werk van Bonies kenmerkt zich door een evenwichtige en strikte ordening van beeldelementen, die bestaan uit primaire kleuren en vormen. In zijn creaties worden geometrische vormen in voornamelijk rood, blauw, geel en wit, zoals driehoeken, cirkels, rechthoeken of strepen, steeds dikker verbeeld. Alhoewel het arsenaal fundamentele vormen, dat horizontaal, verticaal of diagonaal geplaatst is, beperkt is, is ieder werk weer bijzonder en vernieuwend dankzij het gebruik van verschillende composities en kleuren. Ook al zijn Bonies’ werken geordend en doen ze formeel aan, toch hebben ze een vrolijk karakter.

Naast zijn werk als kunstenaar, was Bonies van 1988 tot 2002 directeur van de Vrije Academie in Den Haag. Zijn oeuvre bevindt zich in de kunstcollecties van particulieren en musea, zoals het Stedelijk Museum Schiedam.

Not Just Another Canvas on the Wall