Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Borek Sipek

Bořek Šípek, geboren in 1949 te Praag, is een wereldwijd bekend architect en ontwerper. Op zijn negentienjarige leeftijd emigreerde hij als wees naar Duitsland, waar hij dankzij een beurs architectuur in Hamburg en filosofie in Stuttgart kon studeren. De kunstenaar werkte toen al als meubelmaker.

Midden jaren '80 verhuisde de kunstenaar naar Amsterdam. Hij werd daar benaderd door het prestigieuze Italiaanse ontwerpbedrijf Driade. Šípek ontwierp meubels, bestek, glas, porselein, vazen, lampen en andere woonaccessoires voor dit bedrijf. De kunstenaar verwierf veel bekendheid en steeds meer mensen wilden zijn exclusieve producten hebben. Alhoewel Šípek erg bekend werd als ontwerper, bleef architectuur zijn passie. Hij is van mening dat je met architectuur ruimte kunt creëren en hiermee mensen positief kan beïnvloeden. Verschillende kamers en plaatsen hebben elk hun eigen karakter, en in elk van die ruimtes hebben mensen andere gevoelens.

Šípek wordt gezien als de vader van de stroming neobarok. Traditionele barokarchitectuur fungeert als een belangrijke inspiratiebron voor hem en hij vindt dat je hier veel van kunt leren. Šípek is erg inventief en gaat graag te werk zonder beperkingen, zodat hij alle vrijheid heeft wanneer hij een creatie vervaardigd.

Naast zijn werk als architect en ontwerper heeft de kunstenaar ook schilderijen gemaakt, die veelal van olieverf zijn voorzien. De schilderijen zijn vaak de posters die Šípek voor zijn exposities en nieuwe collecties glas of meubels heeft gemaakt. In zijn creaties, die veelal subtiele kleuren en vormen bevatten, komen dan ook zijn eigen ontwerpen voor, zoals meubels en glaswerk.

Naast zijn werk als kunstenaar is Šípek sinds 2005 ook decaan van de faculteit Architectuur aan de Technische Universiteit in Liberec, Tsjechië. Zijn oeuvre is wereldwijd geëxposeerd en bevindt zich in de collecties van particulieren en musea, waaronder het Museum of Modern Art in New York en het Denver Art Museum. Voor zijn werk heeft Šípek verschillende prijzen ontvangen, waaronder de Duitse Architectuur Prijs in 1983 en de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Bouwkunde en Toegepaste Kunst in 1993.

Not Just Another Canvas on the Wall