Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Onze kunstdepot verhuist momenteel van de Cateringweg 11 in Schiphol naar C. de Haasweg in Bilthoven.

Begin oktober 2019 zal onze webshop weer beschikbaar zijn.

Onze excuses voor het ongemak.

Bram van Velde

Abraham Geradus van Velde, geboren in 1895 te Zoeterwoude-Rijndijk, maakte schilderijen, lithografieën en gouaches. De kunstenaar heeft zijn eigen beeldtaal ontwikkeld en heeft met name werken gemaakt die kunnen worden beschreven als abstract, lyrisch expressionisme. Van Velde is in 1981 op 86-jarige leeftijd overleden te Grimaud, Frankrijk.
Van Velde kwam uit een arm gezin en toen hij twaalf jaar oud was, ging hij werken bij een woonwinkel om extra bij te verdienen. Hij moest daar onder andere meubels en lampenkappen decoreren. Zijn werkgever zag al snel dat Van Velde veel talent had en stimuleerde hem om zijn kunstvaardigheden verder te ontwikkelen. Zodoende vertrok Van Velde naar Duitsland waar hij zich vestigde bij een kunstenaarskolonie. Hij werkte daar in de expressionistische stijl.
In 1925 verhuisde de kunstenaar samen met zijn broer naar Frankrijk, waar hij afwisselend in Parijs en op Corsica en Mallorca heeft gewoond. Op Corsica heeft de kunstenaar met name stillevens gemaakt. In Parijs heeft hij veel geleerd en zijn kunstenaarscarrière kreeg hier meer vorm. Hij heeft sindsdien voornamelijk lithografieën gemaakt. De expressieve schilderkunst van Matisse fungeerde als een belangrijke inspiratiebron voor de schilderstijl van Van Velde. Ook raakte hij bevriend met bekende schilders en schrijvers, waaronder Samuel Beckett en Jacques Putman.
In Parijs ontwikkelde de kunstenaar een sterk emotioneel, vaak dramatisch geladen, lyrisch abstracte wijze van werken. Alhoewel Van Velde zonder voorkennis handelde, lijkt het alsof hij zijn kwast bewust neerzette en dat zijn arm- en lijfbewegingen gedurende het schilderen gecontroleerd waren. Veel van zijn kunstwerken hebben het uiterlijk van een labyrint. De kunstwerken weergeven een web van mysterieuze wegen zonder begin of einde. Typerend voor de kunst van Van Velde is het gebruik van contrasterende kleuren.
Pas later in zijn carrière verwierf Van Velde veel bekendheid. Dit komt deels omdat zijn vriend en auteur Samuel Beckett veel over hem schreef. Zijn werk werd toen wereldwijd bekend en geëxposeerd. De kunst van Van Velde is vertegenwoordigd in de collecties van vooraanstaande musea in binnen- en buitenland, waaronder het Fine Arts Museum of San Francisco, het Musée Cantini in Marseille, Musée Jenisch te Vevey, Zwitserland en de Tate Gallery in Londen.

Not Just Another Canvas on the Wall