Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Carel Visser

Carel Nicolaas Visser, geboren in 1928 te Papendrecht, studeerde van 1948 tot 1949 Architectuur aan de Technische Hogeschool in Delft en van 1949 tot 1951 Beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Sinds 1999 woont en werkt de kunstenaar in Frankrijk.

Visser is een bekende Nederlandse beeldhouwer. Naast beeldhouwkunst bestaat zijn oeuvre uit reliëfs, tekeningen, collages en grafiek. Gedurende zijn carrière fungeerde de natuur als belangrijkste inspiratiebron voor de kunstenaar. Hij zette destijds dieren en planten om in nieuwe vormen.

De sculpturen van Visser worden beschouwd als constructivistische kunst. Aan het begin van zijn carrière maakte hij veel ijzeren vogelsculpturen. Eind jaren '50 werd zijn beeldhouwstijl abstracter; natuurmotieven zijn geabstraheerd weergegeven. In de jaren '60 werd de kubus een belangrijk thema in het werk van Visser. Herhaling en variatie spelen een belangrijke rol in de sculpturen. Zijn sculpturen zijn assemblages van verschillende materialen, zoals hout, wol, zand, veren, botjes, touw, leer, schapenvacht en eieren. De materialen reflecteren Vissers passie voor de natuur. Echter, gevonden voorwerpen als autobanden, olievaten en autoruiten werden ook gebruikt voor het maken van zijn kunstwerken.

Visser heeft ook reliëfs, tekeningen en grafiek gemaakt. Deze abstracte werken kenmerken zich door kwaliteit, eenvoud en helderheid. De kunstenaar heeft verschillende houtsneden op rijstpapier vervaardigd, met daarop vereenvoudigde vormen en figuren. De kunstwerken hebben heldere kleuren.

Visser heeft zijn kunst geëxposeerd tijdens onder andere de Biënnale van Venetië. Zijn oeuvre is vertegenwoordigd in de collecties van beeldenparken en musea, waaronder het Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam, het Rijksmuseum Twenthe in Enschede, het Tate Modern in Londen en het Kröller-Müller Museum en Beeldenpark in Otterlo. De kunstenaar heeft verschillende prijzen voor zijn beeldhouwkunst ontvangen, waaronder de David E. Bright Prize en de Straatprijs voor Beeldende Kunst en Architectuur. Voor zijn grafische oeuvre ontving Visser onder andere de Gelderland Grafiekprijs. In 1968 is een documentaire over zijn leven en werk gemaakt door Jonne Severijn.

Not Just Another Canvas on the Wall