Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina
1 2

Stel een Aflopende Directie in
per pagina
1 2

Stel een Aflopende Directie in

Cees Dolk

Kunstenaar Cees Dolk, geboren in 1949 te Rotterdam, heeft verschillende teken- en schilderopleidingen gevolgd aan de Artibus in Utrecht en de Styria Studio in New York. Sinds 1982 heeft Dolk als beeldend kunstenaar een zelfstandig beroepspraktijk.

Dolks oeuvre bestaat uit schilderijen van acrylverf, tekeningen, zeefdrukken en collages. De werken van de kunstenaar kunnen hoofdzakelijk als figuratieve kunst worden beschouwd en zijn zeer herkenbaar dankzij onder andere het krachtige, primaire kleurgebruik en de uitgesproken vormen.

Voor zijn studie aan de Artibus werkte Dolk in 1978 een jaar in Mexico, waar hij werd geconfronteerd met directe uitdrukkingsvormen en vaak persoonlijke stellingname daarin, die vaak wordt gebruikt in de Midden-Amerikaanse cultuur. Dit heeft zijn werk beïnvloed: Dolk werkt direct en zijn tekeningen en schilderijen worden gestuurd door een innerlijke motor. Hierdoor ontstaan zijn schilderijen in een natuurlijk handschrift.

Kenmerkend voor de creaties van Dolk is dat hij zijn machteloosheid en contesterende gedachten en gevoelens over een bepaald onderwerp op papier en linnen wil uiten. Een thema dat vaak in zijn werk voorkomt, is de confrontatie tussen begrip en onbegrip. Het gebruik van verschillende conflictueuze of harmonieuze lagen en vormen geven duidelijk tegenstrijdige gevoelens en gedachten weer. In zijn kunstwerken maakt Dolk ook gebruik van banaliteit, ironie, humor en absurditeit. Al met al creëert de kunstenaar met zijn werken zijn eigen wereld en bezorgt hij de kijker een zintuiglijke en tastbare ervaring. De samenhang tussen Dolks spontane schildertaal en weloverwogen composities zorgt voor een herkenbare identiteit van de kunstenaar.

Terwijl de schilderijen van Dolk in een natuurlijk handschrift ontstaan, bereidt hij zijn zeefdrukken voor in een vooropgezet plan waarin thema's en kleurscheidingen nauwkeurig worden doordacht. Zijn grafiek leidt vaak tot tientallen drukgangen.

Van 1982 tot op heden heeft Dolk vele exposities gehad in binnen- en buitenland. Zijn creaties zijn te vinden in collecties van particulieren en musea, waaronder het Centraal Museum te Utrecht. Naast zijn werk als kunstenaar is Dolk ook boekbinder.

Not Just Another Canvas on the Wall