Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Cesar Domela

César Domela Nieuwenhuis, geboren in 1900 te Amsterdam, was een veelzijdig, autodidact kunstenaar. Hij was schilder, graficus, fotograaf, typograaf en edelsmid. In 1992 overleed hij te Parijs, waar hij sinds 1933 woonde.

Domela kwam al vroeg in contact met avant-garde kunstenaars en trad in 1924 toe als jongste lid van De Stijl, een Nederlandse kunstbeweging die een radicale hervorming van de kunst teweeg wilde brengen. Kenmerkend voor de stijl van deze beweging is het gebruik van een minimum aan kleuren - veelal primaire kleuren, zwart, wit en grijs - en een eenvoudige vormgeving, vaak volgens het orthogonaal stelsel. Dit zijn ook belangrijke kenmerken van de schilder- en grafische werken van Domela. De kunstenaar was bevriend met Mondriaan en de stijlen van de twee kunstenaars lijken veel op elkaar. In tegenstelling tot veel kunstenaars die behoorden tot De Stijl, specialiseerde Domela zich in het maken van wandreliëfs, vaak gemaakt van plexiglas en metaal. In deze driedimensionale schilderijen speelt het diagonaal een belangrijke rol. Ook zijn tweedimensionale zeefdrukken hebben een ruimtelijk en driedimensionaal karakter. Zijn schilder- en grafische werken verbeelden veelal geometrische vlakken, die door gebogen lijnen doorsneden worden. Domela heeft gedurende zijn leven ook fotomontages gemaakt voor commercieel gebruik.

Domela heeft zijn kunstwerken wereldwijd geëxposeerd, waaronder in het Museum of Modern Art in New York. Zijn werk bevindt zich in de collecties van instellingen en musea, onder andere bij het Museum Belvédère in Heerenveen, het Fotomuseum Den Haag en het Centraal Museum Utrecht.

Not Just Another Canvas on the Wall