Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Christie van der Haak

Kunstenaar Christie van der Haak, geboren in 1952 te Den Haag, volgde haar opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Momenteel woont en werkt ze in Den Haag.

Van der Haak staat bekend om haar schilderijen en textielkunst, maar ook om haar keramische schalen. In al haar werken kan veel structuur gevonden worden, omdat ze vindt dat alles in het leven met structuur te maken heeft: "Alles heeft structuur, van organische tot maatschappelijke verschijnselen", aldus Van der Haak. In haar werk lijken patronen over een voorstelling heen te zijn geschilderd en vervullen zij altijd een zeer belangrijke functie. Verschillende motieven, zoals wapens, heiligen, flora en fauna en fragmenten uit schilderijen, worden gespiegeld of verdubbeld en vormen zo een patroon. Het gebruik van verschillende motieven en patronen resulteert in creaties die vaak intensief, duizelingwekkend en inhoudsvol zijn, maar wel een eenheid vormen. Van der Haaks oeuvre reflecteert het lineaire element van patronen en abstracte motieven; de patronen en herhalingen in haar werk zouden buiten de lijst kunnen doorgaan en lijken op een fragment van een oneindig geheel. Haar schilderijen zijn zeer kleurrijk en vol en hebben vaak rasters. Het gebruik van verschillende patronen en het hanteren van verscheidene verdwijnpunten verwijst naar collages die gebruikelijk zijn voor de kubistische stroming.

De laatste jaren is Van der Haak met name bezig met het ontwerpen en weven van wandkleden en stoffen, die gebruikt kunnen worden voor het stofferen van meubilair. Ze gebruikt hiervoor een door computer bestuurde dorniermachine en wisselt tijdens het weven voortdurend van kleur en patroon, waardoor Van der Haak als het ware met de weefmachine schildert en autonome werken creëert. Voordat de kunstenaar begint met weven, ontwerpt ze de motieven voor de stoffen in gouaches. Haar wandkleden en stoffen bevatten vele details en sprankelende kleuren.

Van der Haak heeft haar fascinatie met patronen ook geuit door het maken van verschillende keramische schalen. Alle schalen zijn qua vorm hetzelfde, maar de decoratie ervan zorgt ervoor dat ieder werk een uniek kunstwerk is.

In het binnen- en buitenland heeft Van der Haak een indrukwekkende lijst van solo- en groepstentoonstellingen opgebouwd. Haar werken zijn te vinden in collecties van particulieren en musea, zoals het Gemeentemuseum in Den Haag, het Noord-Brabants Museum in Den Bosch, en het Gemeentemuseum in Arnhem. In 2012 ontving Van der Haak een prijs voor haar oeuvre van het kunstcentrum Heden in Den Haag.

Not Just Another Canvas on the Wall