Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Christophe Jacrot

Terwijl anderen schuilen voor de regen, sneeuw of storm, staat Christophe Jacrot te midden van de barre weersomstandigheden te fotograferen. De Franse ‘photographique flâneur’, geboren in 1960, bevindt zich continue in New York, Parijs, Londen en Hong Kong om de tere schoonheid van de door mensen gecreëerde omgeving te benadrukken. Juist op het moment wanneer architectuur en natuur samenkomen.

De grote steden van het noordelijk halfrond worden in hun haast poëtisch en romantisch verbeeld, op één voorwaarde: alleen als neerslag dreigt of uit de lucht valt. Hoe stormachtiger, hoe spannender en sfeervoller het beeld. Maar om de schoonheid van de wereldsteden te ervaren, moet de toeschouwer eerst een duik nemen in de plassen water. De regen op het trottoir is een spiegel die een nieuw perspectief biedt waar paraplu’s heersen. Het zijn gedichten die verlangen en liefde beschrijven.

Toch is er een duidelijk verschil tussen de huilende hemel boven Hong Kong of Londen, of als Parijs of New York bedolven is onder de sneeuw. Op het ene beeld stroomt het water langs de busramen, en op de andere foto reflecteert de elegante schoen van een vrouw. Elke metropool schittert in zijn eigen regenachtige setting of sneeuwlandschap.

Terwijl de meeste foto’s scènes uit een film noir lijken uit te beelden, toont de serie ‘New York in black’ The Big Apple in de diepste duisternis. Eind oktober 2012 vertrok Jacrot naar New York, om daar orkaan Sandy op te wachten. Het was de bedoeling dat hij in de stortregen, dat vermoedde hij, de stad kon fotograferen, maar de neerslag bevond zich zuidelijker dan verwacht. Geen plensbuien, maar windstoten en overstromingen regeerden in de stad. Na het noodweer kon Jacrot zijn hotelkamer verlaten en trof tot zijn verbazing enkele wijken in volledige duisternis. “New Yorkse wijken die volledig zonder licht zitten, dat kon ik me gewoon niet voorstellen”, aldus de fotograaf. Hij legde de stad naakt, zonder flits vast, en gebruikte enkel het licht van koplampen, blauwe zwaailichten en zaklampen.

De foto’s van Jacrot zijn onder meer tentoongesteld in de Galerie de l´Europe in Parijs en de Axelle Fine Arts Galerie te Boston. Tevens is er in 2008 een boek, genaamd ‘Paris sous la pluie’, verschenen dat zijn foto’s van regenachtig Parijs toont. Tegenwoordig woont en werkt Jacrot in Parijs.

Not Just Another Canvas on the Wall