Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Cole Morgan

Cole Morgan, geboren in 1950 te New York, is opgegroeid in New Mexico. Na het behalen van zijn diploma in de kunsten aan de Universiteit van New Mexico in Albuquerque in 1997, is hij naar Europa verhuisd. Morgan heeft daar vervolgens kunstgeschiedenis en lithografietechnieken aan het Centro d’Arte Graffico in Florence gestudeerd en kunstlessen aan de Vrije Academie in Den Haag gevolgd. Momenteel woont en werkt de kunstenaar in Antwerpen.
Het oeuvre van Morgan bestaat hoofdzakelijk uit schilderijen en tekeningen, maar hij heeft ook lithosneden, zeefdrukken en ruimtelijk installaties gemaakt. In zijn beginjaren vervaardigde hij vaak hyperrealistische potloodtekeningen. Beïnvloed door de Indiaanse en cowboy-cultuur, die nog altijd voelbaar is New Mexico, spelen cowboys en indianen vaak de hoofdrol in deze werken. Na enige tijd veranderde de stijl van de kunstenaar drastisch. Hij wilde geen hyperrealistische tekeningen meer maken, met veel details, maar juist grote, meeslepende creaties waar veel beweging in te vinden is.
De schilderijen kunnen gerekend worden tot het abstract expressionisme. Typerend voor zijn werken zijn de verschillende lagen van compositie en lijnen. Zo blijft zijn achtergrond in fotorealisme duidelijk te zien. De kunstenaar is een meester in het wekken van driedimensionale illusies. Vormen hebben diepte door het gebruik van schaduwen. Alhoewel het doet lijken alsof de werken door toeval zijn ontstaan, zijn de lijnen, vormen en kleine details toch echt bewust en precies aangebracht. De composities zijn altijd gebalanceerd en gebaseerd op mathematische wetmatigheden. Figuratieve elementen die terugkomen in zijn werken, zijn schelpen, veren, steentjes en stukjes papier, karton en hout. Soms zijn er ook huizen en kerken te zien. Veel van zijn werken zijn door middel van collagetechnieken gecreëerd. Bij zijn schilderijen wordt altijd een combinatie gemaakt van acryl- en olieverf, krijt, kleurpotloden of vernis.
De creaties van Morgan bestaan vaak uit rasters met daarin kleine opzichzelfstaande werken, die tegelijkertijd ook onlosmakelijk verbonden zijn met het hele schilderij. De kunstenaar vergelijkt het bekijken van zijn werk met het pellen van een ui. “Wie mijn werken wil analyseren, maakt, als het goed is, een ontdekkingsreis waarbij voortdurend de verschillende lagen van compositie, bestaande uit kleuren, teksten, krassen en lijnen die zowel bedoeld als onbedoeld lijken te zijn aangebracht, moeten worden afgepeld”, aldus Morgan. Tijdens deze ontdekkingsreis kan de toeschouwer de raadsels van teksten en associaties ontcijferen, maar hij zal zo nu en dan ook tot de conclusie komen dat sommige elementen niet te ontrafelen zijn.
Naast zijn werk als kunstenaar heeft Morgan ook nog teken- en schilderles gegeven aan de York Road School in Dublin. Het werk van de kunstenaar is wereldwijd tentoongesteld, bij onder andere het Ludwig Museum in Koblenz en tijdens de Korean International Art Fair.

Not Just Another Canvas on the Wall