Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Cor Dera

Hij rangschikt bestaande natuurfoto’s op grond van overeenkomsten in bijvoorbeeld kleur of gedrag: Cor Dera. De collagist, schilder en fotograaf, geboren in 1956 te Heerlen, probeert met zijn installaties onze waarneming van de natuur op een kritische manier te beïnvloeden, zonder als een natuuractivist gezien te worden. Het gaat erom dat de toeschouwer met zijn ordeningen nadenkt over de kunst en natuur in de hedendaagse samenleving.

Kunst en natuur zijn dus met elkaar verbonden in de werken Dera. De kunstenaar, die in 1982 aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch en van 1983 tot 1984 bij Aterliers ’63 in Haarlem heeft gestudeerd, baseert zijn creaties op het herstel in de natuur, met een knipoog naar Mondriaan. Met zijn knipsels uit natuurhistorische boeken en tijdschriften wordt Moeder Natuur vereenvoudigd in lijnen en vormen weergegeven, waardoor de toeschouwer met andere ogen naar de formele ordeningen gaat kijken.

Bij onder meer de Torch Art Gallery in Amsterdam, De Librije te Zwolle, de P.P.O.W. Gallery in New York en De Vishal en Vleeshal te Haarlem heeft Dera geëxposeerd. Zijn fotografie is opgenomen in onder meer de collecties van het Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam, de Daimler Kunst Sammlung in Berlijn en De Hallen in Haarlem. Tevens zijn zijn foto’s vertegenwoordigd in boeken, zoals ‘The Ecology of the Trip to Amsterdam’ uit 1994 en ‘New Natural History’ uit 1999. Tegenwoordig woont en werkt Dera in Rotterdam.

http://www.galeries.nl/mnkunstenaar.asp?artistnr=4332&vane=1&em=&meer=&sessionti=410814433

http://www.cafecreme-art.lu/CC_ACCUEIL/CCINFO_EXPO/XPO_NL/EXPO_NL_HOLLANDE/expoNL_uk_photo2.html

http://www.fotografen.nl/nl/component/nfm_fotografen/fotograaf/id/22035/geboorteplaats/Heerlen/limit/20/sortby/sort_kunstenaarsnaam

http://www.dehallen.nl/nl/tentoonstellingen/cor-dera/

 

Not Just Another Canvas on the Wall