Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Corneille

Met Karel Appel en Constant was hij dé drijvende kracht achter de Cobra-beweging: Corneille. Volgens de Nederlandse schilder en graficus, geboren in 1922 te Luik als Guillaume Cornelis Beverloo, is schilderen eerder een roeping dan hobby of werk. Zijn versterkingen van kleurcontrasten en compacte vormen in de figuratieve stijl maakten Corneille, overleden in 2010 te Auvers-sur-Oise (Frankrijk), tot één van de populairste Nederlandse kunstenaars van zijn tijd.

Alhoewel Corneille grotendeels een autodidact kunstenaar is, volgde hij van 1940 tot 1942 toch een aantal cursussen aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Hij werd toen sterk beïnvloed door het werk van Picasso, Joan Miró, Paul Klee en Vincent van Gogh, maar hij maakte zich in 1948 hiervan los toen hij als medeoprichter tot Nederlandse Experimentele Groep, de latere Cobra-beweging, toetrad. Deze groep werd drie jaar later, in 1951, op haar hoogtepunt opgeheven.

In 1950 verruilde Corneille Amsterdam voor Parijs. Vanuit deze Franse hoofdstad reisde hij meerdere malen naar Noord-Afrika, Noord-Amerika, de Antillen en Zuid-Amerika, die vervolgens in hoge mate de aard van zijn werk beïnvloedden. Vooral de Sahara liet een diepe indruk achter bij Corneille. Het uitgestrekte woestijnlandschap is in zijn werken verwerkt tot een door de zon verschroeid sculptuur van zand en steen, waarop slechts een aantal dier- en plantsoorten mogen leven.

Omstreeks 1960 ging Corneille zich weer op de figuratieve kunst focussen. In een lyrische, poëtische en vrolijke stijl, die hij sindsdien niet meer heeft verlaten, beschreef hij wat hij heeft gezien en meegemaakt. Omringd door grote kleurvlakken beeldde hij in zijn schilderijen, gouaches en tekeningen, visioenen van tropische landschappen en tuinen uit, gevangen vanuit vogelperspectief. Afgebeelde vrouwen, vogels, katten, bloemen en personages waren sindsdien zijn artistiek vocabulaire.

Medio 2005 bleek dat Corneille nog even werklustig was als vroeger, ook al werd gezegd dat hij depressief zou zijn. Echter, de laatste jaren maakte hij een moeilijke tijd door. Hij verbleef namelijk in een inrichting en zou vanwege zijn bipolaire stoornis onder curatele zijn gesteld door zijn vrouw en zoon. Corneille’s vrienden en galeriehouders beweerden iets anders: de kunstenaar zou door zijn gezin zijn opgesloten omdat ze geld wilden zien. Toch is Corneille in 2007 weer in het openbaar gezien, toen hij aanwezig was bij de opening van een tentoonstelling in het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen.

Na een kwestie omtrent auteursrechten op zijn werk in 2008, leefde Corneille de laatste jaren van zijn leven teruggetrokken in het Maison du Cedres in het Franse departement Val-d’Oise. Hij had een atelier in Parijs, maar liet vrijwel geen bezoekers binnen. Op 5 december 2010 overleed Corneille op 88-jarige leeftijd in een ziekenhuis. Hij werd begraven op de begraafplaats in Auvers-sur-Oise, dezelfde plaats waar Vincent van Gogh is begraven.

In 1946 hield Corneille in Groningen zijn eerste expositie, waarna vele (gerenommeerde) musea en galeries volgden: het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen, het Stedelijk Museum Schiedam, het Teylers Museum te Haarlem, het Van Abbemuseum in Eindhoven en De Hallen te Haarlem. Een groot aantal musea vertegenwoordigen het werk van Corneille in hun collecties, waaronder het Museum van Bommel van Dam in Venlo, het Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam en het Museum of Fine Art Budapest. In 2006 werd een recordbedrag betaald voor een schilderij van Corneille; maar liefst €215.000 werd neergeteld. Omdat Corneille niet vies was van commerciële keuzes, ook al werd het door de kunstkringen niet met dank afgenomen, heeft hij veel bijgedragen aan het onder het volk brengen van een aanvankelijk zeer omstreden kunststroming. Zo werden zijn welbekende vogels, katten, slangen, bloemen en zonnen op voorwerpen, textiel, serviesgoed, pennen en stropdassen afgebeeld.

http://weblogs.nrc.nl/cultuurblog/2010/09/05/kunstenaar-corneille-1922-2010-overleden/

http://www.galeries.nl/index3.html 

http://www.museumdebuitenplaats.nl/tentoonstelling/tentoonstelling-cobra-appel-corneille-en-bentgenoten

Not Just Another Canvas on the Wall