Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Darja Vos

Kunstenaar Darja Vos, geboren in 1961 te Amsterdam, studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

In het oeuvre van Vos, dat bestaat uit schilderijen, tekeningen, grafiek en ruimtelijke objecten, staan het landschap en de herinneringen aan haar reizen naar verre oorden centraal. De kunstenaar heeft een passie voor het verzamelen van gevonden materialen, die haar herinneren aan wandelingen, landschappen of verre reizen. Deze materialen, zoals grillige takken, stenen met bijzondere structuren, Afrikaanse beelden, flessen of conserveringsblikjes, fungeren voor haar als inspiratie. Van deze organische materialen en gebruiksvoorwerpen creëert ze stillevens en maakt ze hier vervolgens ruimtelijke, driedimensionale schetsen van.

Aan het begin van haar carrière maakte Vos veelal figuratieve schilderijen, en waren landschappelijke elementen, zoals boompartijen, heuvels of een horizon, herkenbaar. Recente schilderijen beelden de landschappen abstract uit. Ze drukken vooral een gevoelsstemming uit en verbeelden het persoonlijke gevoel van ruimtelijkheid. In haar schilderijen worden ruimtes niet gedefinieerd of begrensd, maar vrij verbeeld. Hierdoor lijkt de toeschouwer te zweven in een onbestemde ruimte. Tegenwoordig is het kijken van Vos nog gedetailleerder geworden en herkent ze een landschap zelfs in hele kleine oppervlakten. Zo spot ze in het patroon van een schelp of van een schild van een insect landschappelijke elementen. In haar schilderijen worden de details van deze 'landschappen' sterk uitvergroot. Naast het verbeelden van landschappen heeft Vos ook een serie tekeningen gemaakt van torso's. De lichamen zijn in deze serie abstract weergegeven met aquarelverf.

Het gelaagde werk van Vos kenmerkt zich door kleurbanen, ronde vlakken en vormloze vormen. De wetten van zwaartekracht lijken niet te tellen. Ook haar kleurgebruik is erg herkenbaar. Zo gebruikt de kunstenaar veelal onbestemde, zelfgemengde kleuren, zoals olijfgroen, okergeel, grijzig blauw, rossig roze en roestkleuren. De tinten, die uit olie, pure pigmenten, krijt, hars en terpentijn bestaan, zijn nooit uitgesproken of contrastrijk. Het palet van Vos verandert met de seizoenen mee; in het voorjaar gebruikt ze zachte kleuren, in de zomer uitbundige kleuren en in de winter donkere tinten.

De kunst van Vos is vertegenwoordigd in de collecties van bedrijven, particulieren en instellingen. Ze heeft haar werk geëxposeerd in binnen- en buitenland, tijdens onder andere het Kathmandu International Art Festival in Nepal, het International Recycle Festival in Barcelona en de KunstRAI in Amsterdam.

Not Just Another Canvas on the Wall