Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Dick van Berkum

Kunstenaar Dick van Berkum, geboren in 1949 te Geleen, heeft van 1967 tot 1972 gestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht, de Vrije Academie te Den Haag en de Rijksacademie in Amsterdam. Momenteel woont en werkt hij in Zeist, waar hij samen met zijn vrouw en kunstenaar Margo van Berkum het gelijknamige atelier ‘Dick & Margo van Berkum’ heeft.

Het oeuvre van Van Berkum bestaat uit schilderijen en tekeningen. In zijn beginjaren heeft hij veel olieverfschilderijen en pasteltekeningen gemaakt. Plattegronden van bestaande kerkgebouwen fungeerden als basis voor deze werken. Zijn creaties zijn onderverdeeld in twee ‘ruimtevisies’: de concrete en de denkbeeldige ruimte. Een systematisch compositieschema met verschillende kleurvlakken wordt gebruikt om deze twee ruimtes te visualiseren.

In zijn recente werken heeft Van Berkum kleurenreproducties van andere kunstwerken als oppervlak gebruikt en vervolgens bewerkt. Zo fungeert bijvoorbeeld het werk van schilder Jan van Eyck letterlijk en figuurlijk als basis voor zijn creaties. Sommige delen van de reproducties zijn afgedekt met speciale folie, olieverf of gouache waardoor Van Berkum de voorstellingen en hun betekenis uit hun oorspronkelijke context haalt. Hij reageert vrij op de aspecten uit de kleurenreproducties, zoals voorstelling, compositie, ruimtelijke illusie en kleur, en brengt hier veranderingen in aan waardoor er een nieuwe werkelijkheid ontstaat.

Gedurende zijn carrière heeft Van Berkum verschillende exposities gehad in Nederland, onder andere tijdens de KunstRAI in Amsterdam en in het Centraal Museum te Utrecht. Naast zijn werk als kunstenaar heeft Van Berkum vele nevenactiviteiten verricht. Zo is hij onder andere lid geweest van de Commissie Stimulering Beeldende Kunst in Utrecht en van de Adviescommissie Beeldende Kunst Utrecht.

Not Just Another Canvas on the Wall