Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Dora Dolz

Beeldend kunstenaar Dora Dolz, geboren in 1941 te Barcelona, verhuisde in 1965 naar Nederland. Hier heeft ze vervolgens van 1967 tot 1971 gestudeerd aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten. Ze specialiseerde zich gedurende haar opleiding in monumentale kunst en grafiek. In maart 2008 overleed de kunstenaar op 66-jarige leeftijd in Rotterdam.

Dolz is voornamelijk bekend geworden met haar buitenbeelden van keramiek, vaak in de vorm van banken of stoelen. Echter, haar oeuvre bestaat ook uit schilderijen, tekeningen, keramiek, glaswerk en tapijten. Toen de kunstenaar naar Nederland verhuisde, werd ze al snel geconfronteerd met de grauwheid van het land. Met haar werk probeert ze warmte te geven aan Nederland. "Je moet die frisse kleuren hebben, anders verdwijnt alles in die erwtensoep", aldus Dolz tijdens een interview begin jaren '90. Het verlangen licht en warmte te geven, correspondeert met haar instelling om op lichte wijze om te gaan met de werkelijkheid, die soms ingewikkeld kan zijn.

Een belangrijk kenmerk van het werk van Dolz zijn de sprankelende en uitbundige kleuren en de wulpse vormen. Haar schilderijen en grafiek zijn vrouwelijk, aards, speels en toegankelijk en hebben vaak een expressionistische, figuratieve stijl. In haar beginjaren heeft ze veel expressionistische portretten gemaakt, maar later is Dolz meer elementen uit haar geboorteland gaan toepassen in haar werken, zoals vruchten en waaiers. Terugkomende onderwerpen in haar creaties zijn de geboorte, het leven, het lijden en de dood.

Sinds de jaren '80 heeft Dolz lesgegeven aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Haar werk bevindt zich in de collecties van particulieren en musea, waaronder het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Voor haar oeuvre heeft Dolz verschillende prijzen ontvangen, waaronder de Wolfert van Borselenpenning van de Gemeente Rotterdam voor haar prominente rol in de Rotterdamse samenleving. In 2006 is er een film verschenen over haar leven, 'Portret van Dora Dolz', die gemaakt is door haar dochter Sonja Herman Dolz.

Not Just Another Canvas on the Wall