Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Edward Dwurnik

Met zijn provocerende, onvoorspelbare stadsgezichten vanuit vogelperspectief kreeg hij waardering van de hele kunstscene: Edward Dwurnik. De Poolse kunstschilder, illustrator en graficus, geboren in 1943 te Radzymin, heeft met zijn creaties vele reacties opgeroepen, maar is ook zeer inspirerend voor de jongste generatie kunstenaars.

Tijdens zijn studies schilderkunst, beeldhouwkunst en grafiek aan de Academy of Fine Arts in Warschau, waar hij van 1963 tot 1970 studeerde, begon Dwurnik in 1965 met het maken van tekeningen en aquarellen. Het jaar 1966 staat omschreven als de geboorte van zijn serie ‘Liften’ – in de zin van een lift geven – (‘Podróże autostopem’). Dit zijn onderscheidene stadsgezichten vanuit vogelperspectief, die hij tot vandaag de dag nog steeds maakt.

Sinds 1970 heeft Dwurnik verschillende soorten schilderijen vervaardigd. Zo heeft hij van 1972 tot 1978 de serie ‘Sportmannen’ (‘Sportowcy’) gemaakt, waarin communist Everyman deels afgeschilderd is als karikatuur, deels als stripheld. Deze serie is één van de meest gewaardeerde series van Dwurnik

Later heeft de kunstenaar twee series gewijd aan het tragische lot van mensen ten tijde van politieke onrust. Zo is ‘De weg naar het Oosten’ (‘Droga na Wschód’), gemaakt tussen 1989 en 1991, een aandenken voor de slachtoffers van het stalinistische tijdperk. De serie ‘December tot januari’ (‘Od Grudnia do Czerwca’), gemaakt van 1990 tot 1994, herdenkt de slachtoffers van het Beleg van Polen van 1981 tot 1983.

Bij onder meer het Van Abbemuseum in Eindhoven, het Olympic Art Festival te Seoul en de Biënnales van Parijs en São Paulo heeft Dwurnik zijn kunst tentoongesteld. Ook vertegenwoordigde hij Polen tijdens Documenta 7 te Kassel in 1982. Zijn werk is opgenomen in de collecties van verschillende musea, waaronder het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent, het Museum Ludwig te Keulen en het Hirshhorn Museum and Sculpture Garden in Washington D.C. Tegenwoordig woont en werkt Dwurnik in Warschau.

http://www.dwurnik.pl/about.php

http://www.dwurnik.pl/exibitions.php

http://www.galeries.nl/index3.html

 

Not Just Another Canvas on the Wall