Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Eelco Brand

Met verf en ‘virtuele klei’ componeert Eelco Brand landschappen die in de realiteit niet bestaan. De autodidact kunstenaar, geboren 1969 te Rotterdam, probeert met zijn animaties, prints en sculpturen een sprankeling teweeg te brengen, zonder dat de diepgang verloren gaat. Hij wil namelijk met zijn creaties zijn opvatting over de natuur tonen.

Voordat Brand met digitale technieken te werk ging, schilderde hij. De kunstenaar wilde namelijk het statische effect van zijn schilderijen elimineren. Ook al verschillen de twee methodes, toch ziet Brand als schilder veel overeenkomsten tussen een digitale 3D-constructie en een schilderij. Zo zijn beide, startend vanuit een leeg kader, handgemaakt vanuit de verbeelding en zijn ze laag voor laag opgebouwd. Maar in tegenstelling tot een stilstaand beeld, kan een 3D-constructie in beweging worden gezet.

De werken van Brand worden gemaakt met een 3D-modelling software, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van fotografisch materiaal of gescande beelden. Deze animaties hebben geen begin of eind, omdat het laatste beeldje aangesloten is op het eerste. Hierdoor missen ‘de foto’s in beweging’ dus een narratieve ontwikkeling.

Bij onder meer het Gemeentemuseum Den Haag, het Stedelijk Museum in Amsterdam, de PPOW Gallery te New York, de Richard Goodall Gallery in Manchester, het Museum van Bommel van Dam te Venlo, het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Groninger Museum te Groningen heeft Brand zijn werk geëxposeerd. Zijn kunst is opgenomen in de collecties van musea, bedrijven en instellingen, waaronder het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch. Voor zijn werk heeft Brand verschillende prijzen ontvangen, zoals in 1993 de Publieksprijs Koninklijke Subsidie voor de Vrije Schilderkunst en in 1994 de Buning Brongers Award. Tegenwoordig woont en werkt Brand in Breda.

http://www.materiaalfonds.nl/eelco-brand/

http://www.studiolacitta.it/English/Artists/EelcoBrand.php

http://www.artbubbles.nl/2011/12/eelco-brand-gebruikt-virtuele-klei.html

http://www.artnet.com/artists/eelco-brand/biography-links

http://www.galeries.nl/index3.html

Not Just Another Canvas on the Wall