Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Eldon Garnet

Hij haalt hedendaagse iconen als zakenmensen, reclameslogans of commerciële en erotische foto’s uit hun oorspronkelijke context om ze kwetsbaar en breekbaar te tonen: Eldon Garnet. De autodidact fotograaf, beeldhouwer en schrijver, geboren in 1946 te Toronto, haalt de tegenstellingen in schoonheid en bedreiging, en euforie en beschaamdheid in zijn creaties naar boven. Steeds weer wordt de toeschouwer op het verkeerde been gezet.

De grootschalige kleurenfoto’s van Garnet tonen de mysteries van het heden, zoals de huidige politieke en ecologische spanningen, eenvoudig, doch grafisch krachtig in woorden, beelden, geluid en tijd. Met het begrip ‘betekenis’ speelt de kunstenaar, om beelden telkens een nieuwe inhoud te geven. Zo laat Garnet met zijn soms erotisch geladen creaties een grap zien, al is niet helemaal duidelijk wat de gein precies inhoudt. Dit komt omdat de grap onvolledig is, of geen gevoelens als walging of opwekking oproept bij de toeschouwer. Enkel een duidelijke ongemak wordt teweeggebracht.

Sinds de jaren ’70 zijn Garnets creaties tentoongesteld in Noord-Amerika en Europa, onder meer bij het Museum of Contemporary Canadian Art in Toronto, de galerie White Box te New York, de National Gallery of Canada in Ottowa en de Torch Art Gallery te Amsterdam. Tevens zijn de kunstwerken van Garnet ook in het openbaar te bewonderen, zoals het monument voor Chinese spoorwegarbeiders in Toronto. Zijn foto’s en beeldhouwwerk zijn opgenomen in de collecties van de Carleton University Art Gallery in Ottowa en de Winnipeg Art Gallery te Winnipeg, Canada. Garnet is tevens professor aan de Ontario College of Art and Design University in Toronto en is als curator regelmatig betrokken bij exposities in Canada en de Verenigde Staten.

Garnet is naast kunstenaar ook werkzaam in de schrijverswereld. Zo heeft hij de romans ‘Reading Brooke Shields: The Garden of Failure’ uit 1995 en ‘Lost Between the Edges’ uit 2007 uitgegeven en heeft hij geschreven voor het Canadese culturele tijdschrift Impulse. Een verzameling van deze artikelen is in 2005 uitgebracht. Tegenwoordig woont en werkt Garnet in Toronto.

http://www.gemeentemuseumhelmond.nl/kunstenaar?Garnet%2C+Eldon

http://www.cuttsgallery.com/dynamic/artist_cv.asp?artistid=12

http://www.torchgallery.com/eldon-garnet.html

http://www.mediamatic.net/41296/nl/eldon-garnet

 

Not Just Another Canvas on the Wall