Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Ellen van Toor

Ellen van Toor, geboren in 1958 te Vlaardingen, studeerde in 1981 cum laude af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. De kunstenaar maakt collages, grafiek, sieraden, schilderijen en gebruiksvoorwerpen.
Van Toor maakt van jongs af aan al collages van kleine restjes papier, veertjes en stofjes. Met deze materialen creëert ze haar eigen werelden, waarin dieren vaak de hoofdrol hadden. Tegenwoordig gaan veel van haar werken over vrijheid en beperking. Dit zijn geen tegenstrijdigheden, maar uitersten, waarvan de één geen bestaansrecht heeft zonder de ander. De vis en de vogel symboliseren deze twee uitersten in haar kunst. Van Toor is een verhalenverteller en gebruikt daarbij dieren. Ze maakt haar werk vaak in verschillende thema’s, zoals verzorging, overdrijven, buitenspelen en reizen. De kunstenaar gaat altijd intuïtief te werk en haar verhalen ontstaan terwijl ze aan het werk is. Er zitten veel details in de creaties en de toeschouwer kan er ontzettend veel humor in vinden. Zo zie je bijvoorbeeld een vis zonnen op het strand (gebakken vis) en een vis die een patatje eet (fish and chips).
Van Toor combineert vaak grafiek met collage. Zo plakt ze bijvoorbeeld op etsafdrukken materialen en kleurt ze deze ieder anders in. Hierdoor krijgt elke ets een ander uiterlijk. Voor het maken van haar collages en grafiek gebruikt Van Toor nog steeds alle mogelijke materialen, zoals een sok, een stukje tuinslang, haar, veertjes, zand, behang en foto’s. Alle materialen hebben hun eigen verleden en verhaal, en dit is iets dat haar erg aanspreekt. Hoe ouder en verweerder een materiaal is, des te leuker ze het vindt om het te gebruiken. Haar materiaal getuigt ook van burgerlijkheid, aldus de kunstenaar. Van Toor meent dat je als kunstenaar mensen het best kunt verplaatsen als je hen in hun eigen taal toespreekt. Alle kunstwerken hebben een lief, zacht uiterlijk en bevatten zachte tinten als gebroken wit, roze, paars en blauw.
Het werk van Van Toor is geëxposeerd in binnen- en buitenland, bij onder andere het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen, het Katwijks Museum en de Pulchri Studio in Den Haag. Haar kunst is vertegenwoordigd in de kunstcollecties van particulieren, bedrijven en instellingen.

Not Just Another Canvas on the Wall