Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Emil Schumacher

Emil Schumacher, geboren in 1912 te Hagen, Duitsland, volgde van 1932 tot 1935 een opleiding grafische kunsten aan de Kunstnijverheidsschool van Dortmund. In 1999 overleed de kunstschilder op 87-jarige leeftijd op Ibiza, waar hij woonde.

Na het afronden van zijn opleiding in 1935, begon Schumacher zijn carrière als onafhankelijk kunstenaar. Tijdens deze periode schilderde hij voornamelijk kubistische landschappen. Geraakt door het verlies van de connectie met moderne kunst gedurende de Tweede Wereldoorlog, richtte hij in 1947 samen met collega's de groep 'junger westen' op, die tot 1962 actief bleef.

Omstreeks 1950 veranderde de stijl van Schumacher. Kleur kreeg een belangrijkere rol in zijn werk en in plaats van zich te richten op het afbeelden van objecten, schuift de focus naar het medium verf. De kunstenaar ontwikkelde hierin een beeldtaal die kenmerkend is voor de abstracte kunst. Het is in deze periode dat Schumacher internationale bekendheid verkreeg. Vanaf dit moment wordt hij tevens gezien als één van de belangrijkste meesters van de informele kunst.

Voor het werk dat volgde, experimenteerde Schumacher onder meer met technieken als actionpainting en werkte hij daarnaast graag op bijzonder grote doeken, die hem een grote mate van artistieke vrijheid gaven. Gedurende de jaren '90 veranderde zijn stijl en wist hij een balans te vinden tussen figuratieve en abstracte schilderkunst. Door verschillende materialen aan zijn werk toe te voegen, zoals lood, papier en asfalt, creëerde hij tevens schilderijen die door hun structuur doen denken aan reliëfs.

Sinds 1955 wordt het werk van Schumacher geëxposeerd in diverse groepstentoonstellingen over de hele wereld. Daarnaast nam hij deel aan onder meer de Biënnale van Venetië (1961) en verschillende edities van dOCUMENTA (1959, 1964, 1977) in Kassel. Gedurende deze periode gaf de kunstenaar ook les op diverse academies en universiteiten, in onder andere Duitsland en de Verenigde Staten.

Voor zijn werk heeft Schumacher diverse prijzen ontvangen, waaronder de kunstprijs van de stad Iserlohn, Duitsland (1955), de Guggenheim Award (1958) en de Jörg Ratgeb Prijs (1987). Ook is hij benoemd tot ereburger van zijn geboortestad Hagen (1988) en ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit van Dortmund.

In 1988 was er een belangrijke overzichtstentoonstelling van Schumachers werk in het Museum van München. Tegenwoordig is zijn kunst onderdeel van de collecties van het Von der Heydt-Museum te Wuppertal, het Wilhelm Lehmbruck Museum in Duisburg en het Musée d'Art Moderne Grand-Duc Jean te Luxemburg.

Not Just Another Canvas on the Wall