Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Eric de Nie

Met verdunde, vloeiende verf brengt hij, met de zwaartekracht als penseel, kleurrijke strepen aan: Erik de Nie. De kunstenaar en graficus, geboren in 1944 te Leiden, toont met zijn olie- en acrylverfschilderijen, tekeningen, aquarellen en grafiek een strijd tussen willekeur en structuur, en beweging en wetmatige ordening. Echter, het grootste gevecht dat wordt gestreden, is tussen het geometrische lijnenspel en de melodie en het ritme.

De Nie, die heeft gestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, laat met zijn verf zijn eigen doel bepalen. Door de aanpassingen in tijd, de dikte van de verf en het doek telkens te kantelen, groeit het schilderij onder zijn handen. Zwaartekracht, tijd en toeval zijn dus zijn gereedschappen voor variatie en richting.

Naast vrij werk, maakt De Nie ook creaties in opdracht. Zo heeft hij schilderijen, grafiek en tapijt vervaardigd, maar ook een live-painting performance gegeven tijdens een concert van hedendaagse gecomponeerde muziek van onder anderen Morton Feldman en Simeon ten Holt. Tevens was De Nie tot 2002 docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en tot 2005 aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Bij onder meer De Vishal in Haarlem, de Seasons Galleries te Den Haag en het Museum Belvédère in Heerenveen heeft De Nie zijn kunst geëxposeerd. Diverse galeries en musea bezitten werk van hem, zoals het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam en het Gemeentemuseum Den Haag. Voor zijn oeuvre heeft de kunstenaar de Willinks van Collenfonds in 1973, de Billiton-Van der Rijnprijs in 1974 en de Europaprijs Schilderkunst in 1976 ontvangen. Tegenwoordig woont en werkt De Nie in Haarlem.

http://www.dofoundation.com/dr201.html

http://www.artolive.nl/kunst/173-eric-de-nie

http://www.galeries.nl/mnkunstenaar.asp?artistnr=159&vane=1&em=&meer=&sessionti=838823860

Not Just Another Canvas on the Wall