Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Erik Klein Wolterink

Alledaagse leefomgevingen worden door Erik Klein Wolterink haarscherp en zeer gedetailleerd weergegeven, waardoor er allerlei verrassingen ontdekt kunnen worden. Het werk van de autonoom documentair fotograaf en cartograaf, geboren in 1965 te Doetinchem, lijkt sterk realistisch, maar is door vervreemdende beeldcombinaties in strijd met de werkelijkheid.

Klein Wolterink is opgeleid tot milieukundig ingenieur en werkte vijftien jaar bij een ingenieursbureau toen hij het roer omgooide. In vijf jaar tijd heeft hij de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda (2007) afgerond, zijn baan opgezegd, zijn huis verkocht en is hij naar Amsterdam verhuisd. Sindsdien is Klein Wolterink fotograaf.

Voor ‘Keukens van Amsterdam’ ging Klein Wolterink in Amsterdam laden openen en keukendeurtjes demonteren om de inhoud recht van voren of van bovenaf te fotograferen. Door de combinatie van verticale en horizontale gezichtspunten, wordt een soort verticale kaart van de keuken getoond.

Voor zijn tweede project ‘Terug Thuus’ maakte hij montages van oude en nieuwe foto’s van de boerenkeuken waar hij opgroeide. Momenteel werkt Klein Wolterink aan een nieuwe serie, getiteld ‘Kitchen Portraits’. Hiervoor reist hij af naar de grootste ‘melting pot’ in de wereld: New York City.

Bij onder meer het Museum Jan Cunen in Oss, het Cobra Museum voor Modern Kunst te Amstelveen en de Galerie Bart in Amsterdam heeft Klein Wolterink zijn werk tentoongesteld. Zijn foto’s zijn opgenomen in de collecties van bedrijven en instellingen. Voor zijn oeuvre ontving de kunstenaar meerdere prijzen, zoals de Jules Groenenprijs in 2007 en de Bouw in Beeldprijs voor Fotografie in 2010. Tegenwoordig woont en werkt Klein Wolterink in Amsterdam.

http://www.erikkleinwolterink.nl/page2info.html

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/archief/article/detail/993324/2010/06/22/Fotoprijs-voor-Erik-Klein-Wolterink.dhtml

http://www.reframefestival.nl/fotografen/erik-klein-wolterink 

http://www.galeries.nl/index3.html

 

Not Just Another Canvas on the Wall