Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Erik Madigan Heck

Met zijn droomachtige, surrealistische modefoto’s van vrouwen is hij een gevestigde naam in de mode- en kunstwereld van New York en Parijs: Erik Madigan Heck. De Amerikaanse fotograaf en filmmaker, geboren in 1983 te Excelsior (Minnesota), werkt explosief met kleur, en het schroomt hem niet om in zijn vrije werk de achtergrond, de kleding en zelfs het haar in kobaltblauw, smaragdgroen en brandweerrood op beeld vast te leggen. De foto’s geven waardering aan de conventies van beeldende kunst en zijn uitkomsten van experimenten met zowel de moderne als verouderde fotografie.

Madigan Heck, een gedurfde visionair en technisch buitenstaander, is nog redelijk jong, maar hij is al een geruime tijd een alom bekend fenomeen in de kunst- en modewereld. Zijn passie voor fotografie begon al op jonge leeftijd, toen hij 14 jaar was. Van zijn moeder kreeg hij destijds een camera, een 35 mm Canon EOS 630, waarmee hij vandaag de dag nog steeds het gros van zijn werk mee fotografeert. Madigan Heck, die in 2009 zijn masterdiploma in Photography and Film Related Studies aan de Parsons School of Design in New York behaalde, is een voorstander van de analoge fotografie in hart en nieren.

De fotografie van Madigan Heck treedt in de voetsporen van de Franse fauvisten, zoals Matisse. Met zijn combinatie van vormgeving en textuur maakt hij bijzonder opmerkelijke cross-overs binnen de fotografie. Door een tapijt van bloemen en gedessineerde stoffen smelten de voor- en achtergrond, de schilderachtige achtergrond creëert hij overigens zelf, tot één enkel vlak. In deze optisch gedurfde misleiding is de diepte weggenomen, waardoor het rijke, gekleurde oppervlak louter regeert. De foto’s van Madigan Heck zijn in wezen een lap stof geworden, waarin met natuur, kleur en decoratie is geweven.

Naast in de studio, fotografeert Madigan Heck ook in landschapstuinen. Hier, in rijke, weelderige botanische tuinen, worden de modellen als miniaturen getoond, alsof ze kleine beelden zijn. Hij flirt met schaal en laat de plantengroei dienen als gordijnen.

Madigan Heck is veelal bekend als fotograaf, maar filmt ook graag voor grote modehuizen. Zo heeft hij campagnes gedraaid voor Ann Demeulenmeester en de luxe winkelketen Neiman Marcus. Voor de laatste, Neiman Marcus, was Madigan Heck de jongste persoon ooit die de prestigieuze campagne ‘Art of Fashion’ mocht filmen en fotograferen. Niet alleen in dit werk uit 2012 komen zijn sprekende kleuren terug, maar ook in de foto’s voor onder meer Valentino, Jean Paul Gaultier, Dries van Noten, Ann Demeulemeester, Kenzo, Haider Ackermann, Alexander McQueen en Rodarte is zijn stijl herkenbaar. Daarnaast heeft Madigan Heck voor BMW, Levi’s, Vanity Fair, W Magazine, The New York Times, Time Magazine en The New Yorker gewerkt.

Sinds 2010 heeft Madigan Heck zijn werk onder meer geëxposeerd in het Chelsea Art Museum in New York, de Ring Cube Gallery te Tokio en het Museum Angewandte Kunst Frankfurt. In 2002, in zijn laatste jaar op de high school, ontving Madigan Heck al de Alliance for Young Artists & Writers Scholastic Art Awards Gold Medal voor zijn fotografie. Daarnaast heeft hij in 2012 ‘The Shot’ en in 2013 de felbegeerde Infinity Award gewonnen. Over het werk van Madigan Heck zijn verschillende boeken uitgebracht, waaronder ‘January to August’ uit 2001, dat zijn modefoto’s, landschappen en portretten toont. In 2007 is de fotograaf het online kunstmagazine Nomenus Quarterly gestart, wat zijn werk en kunstenaars als Christian Boltanski, Kiki Smith en Lawrence Weiner vertegenwoordigd. Tegenwoordig woont en werkt Madigan Heck in New York.

Not Just Another Canvas on the Wall