Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Erik Oldenhof

Erik Oldenhof, geboren in 1951 te Nijmegen, heeft van 1974 tot 1977 Grafiek aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam en van 1977 tot 1981 Schilderen aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam gestudeerd. Momenteel woont en werkt de kunstenaar in Molenhoek.

Het oeuvre van Oldenhof bestaat uit schilderijen, tekeningen en installaties. Alhoewel hij eerst figuratieve werken maakte, in de lijn van het Duits expressionisme, begon hij in 1984 zijn herkenbare abstracte, monumentale stijl te ontwikkelen. Zijn schilderijen met heldere, sprankelende kleuren verbeelden niets; er wordt louter onderzoek verricht en geëxperimenteerd met het plaatsen van vormen of confronterende kleuren. Omdat de werken, die verschillende diepe verflagen bevatten, niet de realiteit weergeven, kan de toeschouwer er zijn eigen werkelijkheid in vinden.

Oldenhofs schilderijen zijn gemaakt van vele lagen olieverf, die systematisch laag voor laag zijn aangebracht. Vervolgens trekt hij er sporen in, zodat door de openingen in het ruwe oppervlak de onderliggende lagen zichtbaar worden. De werken die hij aan het einde van de afgelopen eeuw heeft gecreëerd, zijn versoberd tot de essentie. Figuren worden in diverse groottes geabstraheerd tot eenvoudige, strakke geometrische vormen. De werken worden ingetogener en lijken soms iets te verbeelden. Af en toe lijken er indicaties of elementen van landschappen in de creaties voor te komen, waardoor de abstracte composities balanceren op de rand van figuratie.

Oldenhof heeft, ook samen met zijn broer Ben Oldenhof, verschillende solo- en groepsexposities gehad in Nederland. Zijn werk bevindt zich in de collecties van particulieren, bedrijven en musea, waaronder het Centraal Museum Utrecht.

Not Just Another Canvas on the Wall