Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Eugene Jongerius

Kunstenaar Eugene Jongerius, geboren in 1951 te Zeist, heeft van 1970 tot 1975 gestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem, tegenwoordig bekend als ArtEZ. Momenteel woont en werkt Jongerius in Utrecht.

Het werk van Jongerius bestaat uit foto's, films, acrylschilderijen en grafiek. De kunstenaar onderzoekt en deconstrueert bestaande afbeeldingen, waardoor gelaagdheid in zijn werken ontstaan. Door deze deconstructie worden duidelijke betekenissen uit een beeld weggenomen en worden er weer andere toegevoegd. De beelden en lagen in de creaties hebben elk een andere inhoud en verwijzen dus naar verschillende betekenissen. Alle lagen blijven zichtbaar en geen een eist de meeste aandacht. Alhoewel het beeld herkenbaar blijft, krijgt het door de confrontatie tussen de verschillende beelden een nieuwe betekenis. Gezien zijn hergebruik van bestaande afbeeldingen voor de creatie van nieuwe beelden, kan worden gezegd dat het werk van Jongerius past in de postmoderne beeldende kunst, waarvan popart er één is.

Door het gebruik van een veelzijdigheid aan techniek en materialen blijft het proces van deconstructie zichtbaar in de creaties van Jongerius. De kunstenaar fotografeert, filmt en photoshopt en bestrijkt en bedruppelt deze bestaande beelden. Soms werkt Jongerius met fotogevoelige lagen op linnen, waardoor dankzij fotopositief beeld en ultraviolet licht een eerste afdruk wordt aangebracht. Door onder meer een kreukel te schilderen, beelden te schikken en een dubbelbeeld met behulp van perforaties of druppels toe te voegen, wordt de aandacht van de kijker verdeeld over het oude en nieuwe beeld.

Gedurende zijn carrière heeft Jongerius verschillende groeps- en solotentoonstellingen gehad, waaronder in artKitchen Gallery te Amsterdam en De Vishal in Haarlem. Zijn werk bevindt zich in de collecties van particulieren en musea, waaronder het Centraal Museum Utrecht. Naast zijn werk als kunstenaar, is Jongerius docent aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Not Just Another Canvas on the Wall