Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Felix Droese

Hij is één van de weinige kunstenaars die politiek en geschiedenis een podium geeft: Felix Droese. Zo toont de Duitse kunstenaar, geboren in 1950 te Singen, in zijn houtsneden het recente Duitse verleden, maar ook het actuele commentaar op de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië. In zijn werk neemt hij iedere keer standpunten in ten opzichte van de sociale en culturele realiteit.

Tijdens zijn studie aan de Staatliche Kunstakademie Düsseldorf, waar hij van 1970 tot 1976 studeerde, kwam Droese in contact met Peter Brünning en Joseph Beuys, één van zijn docenten. Door deze twee ontwikkelde hij al snel een eigen taal die tot uiting kwam in zijn tekenwerk. Zo namen zijn materiaal- en vormkeuze een kritische houding in ten opzichte van zijn tijd en omgeving. Hij onttrok zich aan het gangbare streven naar abstractie en objectiviteit, wat hij vandaag de dag nog steeds doet. Doordat Droese werkt met alle mogelijk materialen, is hij niet in te delen bij één van de hedendaagse kunststromingen.

Sinds hij eind jaren ’70 bekendheid verwierf, legt hij iedere keer een politiek-maatschappelijke verantwoording af. Zo zorgde de serie ‘Schattenrissen’ (Silhouetten), bestaande uit grote, duitstere papierknipsels, voor veel lof bij Droese op de Documenta 7 in Kassel. Maar hij trad pas echt internationaal op de voorgrond toen hij met het werk ‘Haus der Waffenlosigkeit’ (Huis van de ontwapening) deelnam aan de Biënnale van Venetië in 1988. Sindsdien heeft Droese zijn kunst wereldwijd geëxposeerd, waaronder bij het Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen, het CODA Museum te Apeldoorn, de Galerie Onrust in Amsterdam en het Kunstmuseum des Erzbistums te Keulen. Voor zijn oeuvre heeft hij drie prijzen ontvangen: de Förderpreis des Landes Nordrhein-Westfalen für Bildende Kunst in 1981, de Art multiple-Preis in 1996 en de Verdienstorden des Landes Schleswig-Holstein in 2011.

Tijdens zijn studie in Düsseldorf, was Droese al politiek actief. Zo was hij lid van het Vietnam Committee en demonstreerde hij voor een einde aan de Vietnamoorlog. Hierdoor moest Droese zeven maanden in de gevangenis doorbrengen. Na zijn afstuderen, werkte hij voor het tijdschrift Spuren en de vereniging Kultur und Volk in Keulen. In 1979 nam Droese als lid van de Alternative List deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in Düsseldorf.

http://www.coda-apeldoorn.nl/tentoonstellingen/coda-museum/archief/2011/felix-droese/

http://www.galeries.nl/index3.html

http://www.kettererkunst.com/bio/felix-droese-1950.shtml

http://de.wikipedia.org/wiki/Felix_Droese#Ausstellungen_.28Auswahl.29

Not Just Another Canvas on the Wall