Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Ferenc Gogos

Tekens, boodschappen, waarvan de betekenis als het ware te lezen is, schilderde en tekende Ferenc Gögös. De Hongaarse kunstenaar, geboren in 1936 te Boedapest, verving de taal door het beeld. Gögös, overleden in 2011 te Huissen, zag namelijk de communicatieve waarden daarvan in.

In 1957 kwam de kunstenaar naar Nederland, omdat in zijn thuisland alle vrijheden aan banden werden gelegd. In Arnhem volgde Gögös aan de Kunstacademie een opleiding tot schilder en graficus en won daar de Academieprijs in 1963. In zijn vroegere werk verbeeldde hij zijn Hongaarse afkomst. "De bron van mijn beeldende oorsprong ligt in mijn verleden. Indrukken en ervaringen vormen een onuitputtelijke bron voor het heden. De invloeden van mijn vaderland, de rijkdom van de folklore heeft invloed gehad op mijn beeldende ontwikkeling. Mijn identiteit, mijn wortels liggen in mijn geboorteland”, aldus Gögös. In zijn creaties werden tintelende kleurvlakken met daarin monumentale tekens omringd door verschillende materialen en kleuren.

Al snel ontwikkelde de kunstenaar zijn eigen beeldtaal met tekens. Dit komt omdat Gögös na aankomst in Nederland, enkel kon communiceren met eenvoudige tekeningen, pictogrammen. Zo vormen herkenbare beelden als een man, vrouw, hert, vogel of boom, die door pijlen, zigzaglijnen, winkelhaken en rechte strepen zijn verbonden, een vertelling. Deze symbolen en leestekens zijn verwant aan de primitieve en volkskunst. De Nederlandse begrippen werden met blokletters eronder geschreven.

In binnen- en buiteland exposeerde Gögös veel, onder meer in Arnhem, Amsterdam, Nijmegen, Gent, Boedapest, Nishinomya en Kyoto (Japan), Zuid-Korea, California en Ohio. Zijn kunst is opgenomen in de collecties van bedrijven, instellingen en musea, waaronder het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Nationaal Museum in Boedapest. Vanaf 1965 was Gögös docent aan de Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem.

http://www.ferencgogos.nl/biografie-en/

http://www.kunstcentrum.nl/kunstenaars/829/Ferenc-G%C3%B6G%C3%B6S.html#.UpS6EWTxTbZ

http://www.galeries.nl/index3.html

http://www.huiskernhem.nl/expo/2007/gogos.html

Not Just Another Canvas on the Wall