Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Francesc Guitart

Om zijn onscherpe foto’s staat hij voornamelijk bekend: Francesc Guitart. De kunstenaar, die in 1950 geboren is te Esparreguera, nabij Barcelona, heeft naast foto’s ook schilderijen, grafiek en sculpturen gemaakt, al houdt hij zich de afgelopen jaren voornamelijk bezig met fotografie.

Voor vele fotografen is scherpte van belang, maar in zijn werk streeft Guitart hier niet naar. Juist de onscherpte, die gecreëerd wordt door de camera tijdens het fotograferen te bewegen, ‘maken’ zijn foto’s. Tevens zorgt de lage saturatie, de zuiverheid van kleur, ervoor dat sommige foto’s niet helder en zo nu en dan flets ogen. Doordat Guitart deze twee technieken hanteert, worden zijn onderwerpen altijd schilderachtig doch dramatisch weergegeven.

Soms zijn de foto’s kleurrijk, soms rustgevend. Het ligt aan het onderwerp dat en de scène die wordt uitgebeeld. Zo is de serie ‘Maternity’, over een moeder met haar kind, in een serene omgeving geschoten, en is ‘Lights and Shadows’ door zijn kleuren erg sprekend. Ook de mensen, die in bijna alle werken, behalve in ‘Lights and Shadows’, zijn geportretteerd, kunnen uitbundig of juist kalm zijn. Het ligt eraan hoe zij zich gedragen; in de series ‘The Scream’ en ‘Pieta’ zijn de mensen erg expressief in hun handelen, terwijl de persoon in ‘Figures’ – wellicht een zelfportret – zich stilhoudt. Juist in deze serie beweegt enkel de camera, niet de afgebeelde persoon of personen.
In zijn oeuvre draait het ook vaak om toneelspelers. Dit is onder meer af te lezen aan de series ‘Pictorial’, ‘Couples’, ‘Pieta’ en ‘Hugs’. Meestal zijn deze mensen tijdens de voorstelling, met een zwart doek op de achtergrond, afgebeeld. Verlichte lijnen, die gedurende het fotograferen strak blijven, zorgen voor contrast in de foto’s: het beweeglijke, onscherpe, tegenover het strakke, scherpe.

Sinds de jaren ’70 heeft Guitart 56 maal solo geëxposeerd in Spanje, Duitsland, België, Nederland, Japan, Luxemburg en de Verenigde Staten. Twee foto’s van hem, uit de serie ‘Images of Women’, zijn in 2005 door Sotheby’s geveild. Guitarts werk is vertegenwoordigd in de collecties van particulieren en musea, waaronder het Carnegie Museum of Art te Pittsburgh, het Brooklyn Museum in New York en het Städel Museum te Frankfurt am Main. Tevens zijn zijn foto’s meerdere malen gepubliceerd in boeken en tijdschriften, zoals in ‘La Llum/La Luz’, ‘Fotografía Actual’ en het magazine van Fujifilm.

Not Just Another Canvas on the Wall