Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Vanwege onderhoudswerkzaamheden is onze website op dit moment niet beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Frank van Hemert

In het collageachtige werk van Frank van Hemert is alles groot en monumentaal: de formaten, de gebaren en de thema’s. De beeldend kunstenaar, geboren in 1956 te Kerkrade, tekent en schildert expliciet het leven na. Vrouwelijke orgasmes en wonden in heftige kleurstellingen laten bijvoorbeeld weinig aan de verbeelding over.

Net na het afronden van zijn studies – Van Hemert studeerde van 1975 tot 1979 TeHaTex in Tilburg en van 1980 tot 1982 aan Ateliers ’63 te Haarlem – werd de kunstenaar op 26-jarige leeftijd internationaal bekend door zijn prominente deelname aan de Documenta 7 te Kassel in 1982. Hier exposeerde hij series grote, expressieve schilderijen in felle kleuren. Door dit expressieve kleurpalet iedere keer weer in zijn werk toe te passen, roept Van Hemert in al zijn ‘tekeningen’, zoals hij die zelf noemt, emoties, intimiteit en confrontatie op. De creaties zijn zelfs fysiek aanwezig. Dit komt doordat de wijze waarop de acrylverf op het doek is aangebracht, nog zichtbaar is. Zo is de verf neergezet, uitgevloeid, gesmeten en uitgewreven. De erotische gloed die hiermee is gegenereerd, wordt versterkt door de materiaalbehandeling, kijkrichting en vorm. Series als ‘Secret Survivors’, ‘Laatste slaapkamer’ en ‘Mind of Tibet’ leveren hiervoor het bewijs.

In zijn recente werk draait het regelmatig om bloemen, zoals zonnebloemen en paardenbloemen. Zo bestaat de serie ‘You/Me’ uit 1989 uit zes grote tekeningen, waarop zwierende, deels uitgebloeide paardenbloemen te zien zijn. Hiermee wordt de afstoting tussen ‘jij’ en ‘ik’ uitgebeeld, maar ook de dood, liefde, seks en voortplanting. Zijn nieuwste serie, ‘Und die Frauen warten…’ uit 2012, lijkt hierop te zijn voortgeborduurd; het intrigerende beeld van de zonnebloem toont eenzaamheid en gemis.

Van Hemert heeft zijn werk geëxposeerd bij onder meer het Museum van Bommel van Dam in Venlo, het Museum Belvédère te Heerenveen, het Singer Museum in Laren, het Frans Hals Museum te Haarlem en het Gemeentemuseum Den Haag. Zijn kunst is vertegenwoordigd in de collecties van musea, instellingen en bedrijven, waaronder het Teylers Museum in Haarlem, het Stedelijk Museum te Amsterdam en het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Over het werk van de kunstenaar zijn verschillende boeken en catalogi verschenen, zoals ‘Birth Copulation Death’ uit 2008. Tegenwoordig woont en werkt Van Hemert in het Noord-Hollandse Starnmeer.

http://www.frankvanhemert.nl/pages/biography.htm

http://www.galeries.nl/index3.html

http://www.vanbommelvandam.nl/nl/nieuws/grote-kunst-van-frank-van-hemert/

http://www.galeriedomarte.nl/schilder/frank-van-hemert http://www.espaceenny.nl/kunstenaars_html/frank_van_hemert.html

Not Just Another Canvas on the Wall