Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Ger Lataster

Kunstenaar Gerard (Ger) Lataster, geboren in 1920 te Schaesberg, Limburg, heeft van 1941 tot 1946 gestudeerd aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. In 2012 overleed hij op 92-jarige leeftijd te Amsterdam.

Het oevre van Lataster bestaat hoofdzakelijk uit schilderijen, maar hij heeft ook grafische werken gemaakt. Alhoewel hij een verscheidenheid aan stijlen heeft gehanteerd, wordt zijn schilderstijl over het algemeen gerekend tot het abstract-expressionisme. In zijn beginjaren als kunstenaar ontwikkelde het werk zich al snel van expressionistische doeken naar volledig abstracte werken. Sinds 1955 is Lataster begonnen met het gebruik van dikke lagen verf voor het maken van zijn schilderijen. De methode van schilderen kan worden beschreven als 'action painting', wat inhoudt dat de kunstenaar zonder vooropgezet plan, de actie van het maken van het schilderij probeert over te brengen op het doek. Hierdoor wordt het beeld beheerst door een directe weergave van de botstende krachten en omstuimig wervelende vormen. Lataster verwierf in deze periode erg veel bekendheid in binnen- en buitenland. Zijn werk uit de jaren '70 en '80 kenmerkt zich als symbolisch-expressionistisch en er kunnen symbolische objecten, geometrische figuren en andere figuratieve elementen in gevonden worden. Destijds is hij ook dunne lagen verf en spuitbussen gaan toepassen. In de werken die Lataster de laatste jaren van zijn leven heeft gemaakt, kan men gedetailleerde menselijke gestaltes en voorwerpen zien.

De onderwerpen van zijn doeken zijn vaak strijd, mysterie of chaos. Ook reflecteren zijn werken vaak maatschappelijke motieven en politieke en sociale thema's. Gebeurtenissen als de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog, het fascisme in Spanje en de val van Berlijnse Muur heeft hij verbeeld in zijn werk. Emoties zet Lataster om in nieuwe, dynamische vormen, waardoor er een beweeglijk en emotioneel beeld wordt gecreëerd.

De werken van Lataster zijn erg dynamisch en hebben een grote picturale kracht. Vormen en kleuren vloeien soms prachtig in elkaar over, maar staan soms ook in fel contrast met elkaar. De compositie, kleuren, vormen en plastische eigenschappen van de uiteenlopende technieken zorgen gezamenlijk voor een intensieve, visuele ervaring.

Het werk van Lataster is vele malen geëxposeerd in binnen- en buitenland. Wereldwijd kan zijn werk gevonden worden in de collecties van musea, waaronder het Stedelijk Museum te Amsterdam. Ook kan in het Mauritshuis in Den Haag zijn plafondschildering 'Icarus Atlanticus' worden bewonderd, die hij in 1987 heeft gemaakt. In 2010 is Lataster benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In datzelfde jaar is er ook een documentaire verschenen over het leven van hem en zijn vrouw Hermine van Hall. De documentaire is met een Gouden Kalf onderscheiden en laat zien hoe kunst een bron van geluk en troost was voor het echtpaar.

Not Just Another Canvas on the Wall