Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Gerald van der Kaap

Gerald van der Kaap heeft van alles onderzocht en gedaan; van fotografie tot computerbeelden, van televisieprogramma’s regisseren tot tijdschriften produceren en van muziek maken tot kunst ontwerpen voor openbare ruimtes. Ook verruimde de fotograaf, beeldend kunstenaar en videojockey, geboren in 1959 te Enschede, de kaders van de fotografie door te experimenteren met geënsceneerde foto’s en videokunst. Door zijn experimenten is Van der Kaap één van de grondleggers van het gebruik van nieuwe media in de beeldende kunsten.

Nadat Van der Kaap was afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda, waar hij van 1978 tot 1980 studeerde, was hij tot 1986 uitgever van het tijdschrift Zien. Hierna, van 1987 tot 1988, was de kunstenaar producer van Rabotnik TV. Als videojockey 00-Kaap mixte Van der Kaap als één van de eersten live-beelden en geluid op feesten en festivals in Nederland, zoals bij Heineken Night Live, Club RoXY en Chemistry. In 1993 werd één van de eerste multimedia cd-roms door hem uitgebracht, genaamd ‘BlindRom v0.9’.

Van der Kaap bouwt zijn beelden op uit gekleurde blokjes van eigen foto’s, maar ook uit gevonden beelden, zoals een testbeeld is opgebouwd. Dit motief komt vaker terug in zijn foto’s en clips. Zo heeft hij in 1991 voor het Stedelijk Museum in Amsterdam een aantal museumzalen getransformeerd tot virtuele ruimtes: van een zaal met woeste golven, tot een vrouw die in de lucht zweefde.

In 2002 verbleef Van der Kaap enkele maanden op de campus van een universiteit in Xiamen, China. Die situaties die zich op en rond die campus afspeelden, legde hij vast op beeld. Ook ontwikkelde hij met medestudenten een videowerk en organiseerde hij een outdoor party. De foto’s die hij er maakte, zoals ‘Fang & Limei (Kiss), Xiamen’ zweven tussen fictie en realiteit.

In 1991 hield Van der Kaap zijn eerste solotentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam, waarna vele volgden, zoals het Museum voor Communicatie in Den Haag, het Singer Museum in Laren en het Museum Folkwang te Essen. Tevens is zijn werk in het openbaar te bewonderen, onder andere bij het Tilburgse centrum 013, het Atelier HSL en het papierrecyclingbedrijf De Vries in Zaandam. Van der Kaaps kunst is opgenomen in de collecties van bedrijven, instellingen en musea, waaronder bij het Huis Marseille – Museum voor fotografie in Amsterdam en het Singer Museum te Laren. De kunstenaar heeft twee prijzen gewonnen: in 1996 de Capilux Alblas Prijs en in 2007 de Singerprijs 2007, beide voor zijn gehele oeuvre.

http://www.geraldvanderkaap.com/framednew.html

http://www.hollandsemeesters.info/index.php?page=121

http://nl.wikipedia.org/wiki/Gerald_van_der_Kaap

http://www.rabokunstcollectie.nl/content/kunstenaars/1951_1965/gerald_van_der_kaap/index.jsp

http://kunst.nu/mnkunstenaar.asp?artistnr=5061&vane=1&em=&meer=&sessionti=405973246

Not Just Another Canvas on the Wall