Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Gerard Titus-Carmel

Zijn herhalingen van dramatische vormen en lijnen doen zich voor als driedimensionale objecten: Gérard Titus-Carmel. Voor de schilder, graficus, dichter en essayist, geboren in 1942 te Parijs, is het niet moeilijk om de werkelijkheid te tonen in zijn expressionistische werken, maar wel de objectieve werkelijkheid. Deze objectiviteit moet ons herinneren aan ons verleden en hoe we onze herinneringen in stand kunnen houden.

Tijdens zijn studie aan l'Ecole Boulle te Parijs, waar hij van 1958 tot 1962 studeerde, kwam Titus-Carmel al snel in aanraking met de moderne kunst en ontwikkelde een passie voor poëzie en surrealisme. Hij analyseerde het proces van verval, zoals tot uiting komt in het werk ‘Altérations d'une Sphère’ uit 1971, waarin het getoonde object alsmaar verslechtert.

Na een periode van het benadrukken van zijn artistieke werk, gedurende de jaren ’70 toonde hij het plezier van het tekenen in zijn creaties, ging Titus-Carmel zich weer richten op de schilderkunst. Per periode stond een bepaald onderwerp centraal; hij schilderde van 1980 tot 1981 dekens voor paarden, in 1982 schitteringen in objecten, in 1984 nachten, van 1989-1990 fragmenten van seizoenen, van 1995 tot 1996 bossen, van 1996 tot 1998 ziektes, in 1999 zand en van 1999 tot 2000 de herfst.

De eerste solo-expositie van Titus-Carmel vond plaats in 1964, waarna onder meer het Guggenheim Museum en Museum of Modern Art in New York, de Biënnale van Venetië, het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Paleis voor de Schone Kunsten te Brussel, het Centre Georges Pompidou in Parijs en het Victoria and Albert Museum te Londen volgden. Zijn kunst is vertegenwoordigd in honderden musea en openbare collecties, waaronder in het Museum of Fine Art in Boedapest. Voor zijn oeuvre heeft Titus-Carmel verschillende prijzen gewonnen, zoals de eerste prijs tijdens de International Exposition of Original Drawings te Rijeka, Kroatië in 1970 en de Grand Prize tijdens de International Print Biënnal te Krakau in 1976.

Tijdens zijn carrière illustreerde Titus-Carmel vele werken van schrijvers en dichters. Zelf heeft hij ook een dertigtal boeken, essays over kunst en dichtbundels gepubliceerd. Hierdoor nam hij deel aan grote biënnales die in het teken stonden van grafiek. Naast zijn werk als kunstenaar en dichter, heeft Titus-Carmel ook monumentale werken gemaakt voor onder meer het ministerie van Financiën in Parijs en het Palais des Congrès te Nantes. Tegenwoordig woont en werkt de kunstenaar in Oulchy-le-Château, ten westen van Reims.

http://imagoartvideo.perso.neuf.fr//titus.htm

http://www.artpointfrance.org/Diffusion/titus%20carmel.htm

http://www.picassomio.com/gerard-titus-carmel.html

http://www.broes.be/artists/detail_en.phtml?id=151

http://www.galeries.nl/mnkunstenaar.asp?artistnr=45722&vane=1&em=&meer=&sessionti=401864252

Not Just Another Canvas on the Wall