Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Gerard van Rooy

Hij wordt geroemd om zijn technische perfectie in zijn eenvoudige prenten: Gerard van Rooy. Met zijn ingetogen, poëtische stijl gaf de graficus, geboren in 1938 te Maartensdijk, nabij Utrecht, zijn afgebeelde schelpen, dode dieren, borstels, touwen, veren en speelgoed een vaak abstracte betekenis. Van Rooy, die in 2006 te Utrecht is overleden, toont hiermee “een afspiegeling van zijn innerlijke wereld”.

“Er zit wel een etsertje in jou”, zei Dick van Luijn, een leraar op de Gemeentelijke Avondschool voor Kunst en Industrieel Onderwijs in Utrecht. De nog vijftienjarige Van Rooy werd vanaf dat moment erkend als graficus en werd op zijn twintigste met ‘uitzonderlijke aanleg’ toegelaten tot de Kunstnijverheidsschool te Amsterdam, de latere Gerrit Rietveld Academie. Echter, een jaar later vertrok hij alweer, omdat hij zich niet thuis voelde en zich niet kon vinden in de gegeven opdrachten. Van Rooy ging zelfstandig verder, om het vak eigen te maken, en ontwikkelde al snel zijn eigen stijl; stille, bescheiden, poëtische en abstracte figuren in ronde vormen werden geboren.

Gedurende zijn leven, heeft Van Rooy ruim driehonderd etsen, in meestal zwart-wit, vervaardigd. Hiervoor gebruikte hij verschillende technieken, waaronder de lijnets, aquatint en mezzotint, op één zinkplaat. Door deze dikke platen gaf ‘moet’, de inkerving in het papier, een extra dimensie aan zijn compositie.

Naast grafiek, heeft Van Rooy tussen eind jaren ’80 en midden jaren ’90 keramiek gemaakt. De in het begin speelse samenwerking met keramist Gert de Rijk, mondde uit in een serieuze aangelegenheid waarbij naar schatting tweehonderd keramische werken zijn gemaakt. Nadat de broers Anco en Henk van der Haar zich hadden aangemeld, werd met zijn vieren het keramische gezelschap Groep Z4 opgericht.

Van Rooy heeft zich bij nog meer verschillende genootschappen aangesloten, waaronder bij het Amersfoortse Kunstenaarsgenootschap en het grafisch gezelschap De Luis. Dankzij de inspanningen van De Luis, dat is opgericht door onder meer beeldend kunstenaar Dirkje Kuik, exposeerde Van Rooy vanaf de late jaren ’60 regelmatig in binnen- en buitenland. In 2003 organiseerde het Centraal Museum Utrecht, ter gelegenheid van de documentaire over het leven en werk van de graficus, een solotentoonstelling over zijn oeuvre. Sinds 1969 verzamelt dit museum regelmatig grafisch werk van Van Rooy en inmiddels staat de teller op 37 prenten. Verder zijn bij onder meer Galerie Petit in Amsterdam, Museum het Rembrandthuis te Amsterdam en grafiekgalerie Epreuve d’Artiste in Antwerpen zijn etsen vertoond. In 2007 verscheen de monografie ‘Gerard van Rooy, Etser’, met daarin een uitgebreide oeuvrecatalogus. Naast zijn werk als graficus, heeft Van Rooy van 1968 tot 1972 gedoceerd aan de kunstacademie Artibus te Utrecht.

http://www.gerardvanrooy.nl/levenwerk.html

http://www.gerardvanrooy.nl/exposities.html

http://www.galeries.nl/mnkunstenaar.asp?artistnr=875&vane=1&em=&meer=&sessionti=838905047

Not Just Another Canvas on the Wall