Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Gery de Smet

Volgens de Washington Post verpakt Gery De Smet ‘hedendaagse boodschappen in een ouderwets medium van het schilderen’. De werken van de Vlaamse kunstschilder, geboren in 1961 te Merksem, zijn historisch geladen. Zo onderzoekt hij volksfenomenen en –identiteiten, (bij)geloof en sporten die hij vertaalt naar thema’s als misleiding, propaganda, retoriek en ideologie.

Voor De Smet, die schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent en aan het Nationaal Hoger Instituut in Antwerpen studeerde, betekent kunst overleven en een manier om zich te amuseren zonder te moeten gaan werken. Zijn vroege schilderijen tonen herkenbare beelden van mensen en locaties, die veelal geïnspireerd zijn op fotomateriaal uit het interbellum – een periode tussen twee oorlogen. Op het werk bracht de kunstenaar in fel rood een leuze of en slogan aan, die naar dubieuze, ideologische iconografie verwijst. Aan zijn reeksen verbond De Smet veelbetekenende titels, zoals ‘Zijn zij misleid die U misleiden?’.

In de periode 1988 tot 1998 onderzocht de kunstenaar in circa honderd vierkante doeken het spanningsveld tussen beeld en betekenis, in het bijzonder tussen de clichés, de codes en hun symboolwaarde. De schilderijtjes stonden in een boekenrek om allerlei tekens die we rondom ons in het landschap kunnen zien, te onderzoeken. Tekens die verwijzen naar oude culturen, naar oude symbolen en verhalen.

In zijn recentere reeks ‘Wijzen van wonen’, gemaakt van 1995 tot 2000, zijn diverse huizen en woningen op 24 doeken verwerkt. Elke titel verwijst op ironische wijze naar de Belgische kleinburgerlijke wooncultuur, zoals sociale controle en van goeden huize.

Naast zijn hoofddiscipline schilderen verkent De Smet ook andere media, zoals fotografie, beeldhouwkunst, installaties, films en boeken.

Bij onder meer De Markten in Brussel en het Museum Tongerlohuys in Roosendaal heeft De Smet zijn werk tentoongesteld. Zijn kunst is opgenomen in de collecties van bedrijven en instellingen. Voor zijn oeuvre ontving hij in 1992 de Prijs Jonge Belgische Schilderkunst. De kunstenaar heeft verschillende boeken uitgegeven, zoals ‘See Something? Say Something’ uit 2011. Tegenwoordig woont en werkt De Smet in St. Amandsberg, nabij Gent.

Not Just Another Canvas on the Wall